Eijk aartsbisschop

Paus Benedictus XVI heeft dr. Willem Jacobus Eijk (54), bisschop van Groningen, benoemd tot aartsbisschop van Utrecht. Eijk volgt kardinaal Ad Simonis (76) op, die zaterdag afscheid nam.

De Apostolische Nuntiatuur, de vertegenwoordiger van de paus in Nederland, heeft dat vanmiddag bekendgemaakt. De keus voor Eijk is verrassend, omdat hulpbisschop De Korte van Utrecht als favoriet gold. De als conservatief bekend staande Eijk, arts en theoloog, werd in 1999 benoemd tot bisschop van Groningen.

De Nederlandse bisschoppen zijn Eijk dankbaar dat hij de benoeming heeft aanvaard „in een tijd van crisis, maar ook van hoop die leven doet”, zeggen zij vandaag in een verklaring. Eijk zou vanmiddag in Utrecht de pers te woord staan over zijn benoeming.

Portret Eijk: pagina 2

Meer nieuws over de persconferentie van Eijk via nrc.nl/binnenland