Dopeverkoper belooft namen van zondaars

De Amerikaan Victor Conte, stichter van het Balco-laboratorium dat de anabole steroïde THG verspreidde, heeft aangekondigd namen van topsporters te noemen die volgens hem dope hebben gebruikt.

Conte doet dat morgen in New York, waar hij een gesprek heeft met Dick Pound, de voorzitter van het wereldantidopingbureau WADA. Hij heeft naar eigen zeggen spijt gekregen van zijn rol in een van de meest spraakmakende dopingzaken. „Ik wil meewerken aan de bevordering van eerlijke sport. En de ironie wil dat ik de kennis heb om daar een bijdrage aan te leveren”, zei Conte op de website van de Britse omroep BBC.

Conte, voormalige bassist van de groep Tower of Power, produceerde in zijn laboratorium nabij San Francisco designer drugs. Hij werd vooral bekend vanwege het leveren van het steroïde tetrahydrogestrinone (THG) aan topsporters. Van de Britse sprinter Dwain Chambers is dat bewezen en Marion Jones, de vijfvoudige olympisch kampioene, gaf dat onlangs toe. De Amerikaanse sprinter Tim Montgomery en de honkballer Barry Bonds zouden ook tot zijn klantenkring hebben behoord, maar zij ontkennen dat. Conte werd in 2005 veroordeeld voor het verstrekken van dope en witwassen van zwart geld. Hij zat een celstraf van vier maanden uit.

De mededeling van Conte dat hij openheid van zaken gaat geven, valt samen met het besluit van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) de medailles van Marion Jones voorlopig niet te verdelen. De Amerikaanse atlete heeft de drie gouden en twee bronzen medailles van de Olympische Spelen in Sydney (2000) ingeleverd nadat ze dopegebruik had opgebiecht. Tegen het persbureau Reuters zei Conte: „Ik ben van plan namen te noemen van sporters, oud-sporters, coaches en leveranciers die wereldwijd bij de verstrekking van dope waren betrokken. Belangwekkende informatie voor WADA en het IOC.”

Denis Oswald, lid van de disciplinaire commissie, zei gisteren dat het IOC het gesprek tussen Pound en Conte afwacht. „We willen zeker weten of atletes die in aanmerking komen voor de medailles van Jones niet bij de Balco-affaire betrokken waren. Ja, we denken daarbij onder anderen aan de Griekse Ekaterini Thanou, die in aanmerking komt voor de gouden medaille op de 100 meter van ‘Sydney’.”