Doekje

Na dat eindeloze ge-goeiemoggel, dacht ik dat ‘Doekle’ ook zo’n sms-grapje was. „Ook knetterbek van Wilders? Doekle roggelt het wiel.”

Sms ‘riedelekhait’ naar 4949.

Een beweging tegen Geert Wilders – het ongenoegen van Terpstra snap ik. Maar ik heb hem het probleem nog niet horen verwoorden. Terpstra doet alsof ‘het volk’ zijn verstand verloren heeft, en zich daardoor als zombies achter „het kwaad” heeft geschaard. Maar het probleem is véél fundamenteler: het politieke establishment blijkt gewoon niet bij machte de PVV te bestrijden.

Dat is geen kwestie van incompetente politici. Bos, Pechtold, Rutte en Halsema zijn prima debaters. Maar hun gedachtegoed is gewoon niet toereikend.

Waar de argumenten van vrijzinnig links (PvdA, GroenLinks, D66) en een deel van liberaal rechts (VVD) aan lijden, is de postmoderne ziekte. Na de mislukking van de Verlichting, werd de ‘waarheid’ afgeschaft, de ‘objectiviteit’ teruggebracht tot het subjectieve. Alles werd een kwestie van ‘interpretatie’ en ‘cultuur’. Dit relativisme werd maatschappijbreed omarmd. En het werkte. Kijk maar hoe gelukkig iedereen was met Paars. Polderen bleek de oplossing voor alles; gedogen een wondermedicijn.

Tot de islam een ‘vijand’ werd.

Wat Wilders als geen ander begrepen heeft, is dat – met de komst van een onbekende religie – de behoefte aan een ‘eigen waarheid’ enorm is gegroeid. Maar zijn tegenstanders zijn zo behept met het relativeren, dat ze hem niet van een krachtig weerwoord kunnen voorzien. Ze kunnen hem nuanceren, maar niet weerleggen. Daar parasiteert Wilders op: hij noemt iedereen die vraagtekens bij zijn ideeën zet, ‘laf’, ‘gek’ of ‘gevaarlijk’ en hop, weer drie zetels erbij.

Het klinkt misschien vreemd, maar wat de ‘tegenbeweging’ nodig heeft, is een type-Wilders. Iemand die met dezelfde megalomane overtuigdheid uitschreeuwt dat iedere burger „godverdomme gelijke rechten heeft!”

Als Terpstra met ‘redelijkheid’ bedoelt dat ook hij het fenomeen Wilders gaat sussen, dan voorzie ik: premier Wilders. Dan wordt de tegenbeweging wat je krijgt als je ‘Doekle’ op de sms intypt: doekje. Een Doekle voor het bloeden dus.

Rob Wijnberg

Filosoof en redacteur van nrc.next.