Diplomatenechtpaar staat ‘onaangepaste’ dochter af

Een hooggeplaatst Nederlands diplomatenechtpaar heeft begin dit jaar zijn 8-jarig dochtertje, dat het zeven jaar geleden in Zuid-Korea had geadopteerd, overgedragen aan de autoriteiten in Hongkong. Het echtpaar zei van het meisje af te willen omdat het moeite had zich aan te passen aan het gezinsleven en de eetgewoonten.

Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken in Den Haag zegt dat het om een „privé-aangelegenheid” gaat, waarvan de bijzonderheden niet worden meegedeeld. „Voorzover in de media de indruk is gewekt dat het echtpaar onbetamelijk heeft gehandeld, willen wij dat beeld wegnemen.” Het ministerie „doet er alles aan om het gezin uit deze droevige familiesituatie te helpen”.

Afgelopen zondag publiceerde de South China Morning Post over de zaak. De in Hongkong verschijnende krant had het over een Europese diplomaat en zijn vrouw.

Volgens persbureau AP heeft het weggeven van het geadopteerde meisje verontwaardiging gewekt in Hongkong. Law Chi Kwong, hoogleraar aan de sociale faculteit van de universiteit van Hongkong, noemt het „een zeer bizarre reactie”. Hij gaat ervan uit dat het kind niet kampt met een cultuurschok. „Het kind is bij hen opgegroeid. Ze hebben haar geadopteerd toen ze een baby was en zijn verantwoordelijk voor de geestelijke en culturele ontwikkeling van het kind. Hoe kun je dan zeggen dat het kind zich niet kan aanpassen? Het is te gek voor woorden. ”

Volgens het Zuid-Koreaanse consulaat in Hongkong is het meisje niet genaturaliseerd tot Nederlander en staat ze evenmin geregistreerd als inwoner van Hongkong.

Mark Choi, zegsman namens de Koreaanse gemeenschap in Hongkong, zegt dat binnen die gemeenschap woede en onbegrip heersen. Volgens hem hebben diverse gezinnen zich gemeld om het kind op te nemen.

De Nederlandse diplomaat, die niet bij naam werd genoemd, zei in the South China Morning Post dat zijn gezin een zware periode doormaakt en dat zijn vrouw in therapie is om de beslissing te verwerken. „Het is een traumatische ervaring waar we mee moeten leren leven”, zei hij.

Volgens het Zuid-Koreaanse consulaat in Hongkong heeft het diplomatenechtpaar nog twee (eigen) kinderen: een jongen van 14 en een zoontje dat werd geboren na de adoptie van het meisje.