China gaat olie winnen in Iran

De Chinese oliemaatschappij Sinopec, een semi-staatsbedrijf, investeert ruim 2 miljard dollar in de ontwikkeling van het Iraanse olieveld Yadavaran. China is al grootafnemer van Iraanse olie en gas. Het is echter voor het eerst dat een Chinese onderneming een Iraans olieveld gaat exploiteren. Het contract is een teken dat China zich weinig gelegen laat liggen aan de Amerikaanse, Europese en Israëlische pogingen om Iran te isoleren. Het contract, waarover al geruime tijd werd onderhandeld, is ondertekend onmiddellijk nadat de Amerikaanse inlichtingendiensten tot de conclusie zijn gekomen dat Iran in 2003 is gestopt met de ontwikkeling van nucleaire energie. Aangenomen moet worden dat de managers van Sinopec niet verwachten dat de sancties tegen Iran op afzienbare termijn verder verscherpt zullen worden. Peking heeft al duidelijk gemaakt daar tegen te zijn. (NRC)