Britse leger draagt controle Basra over

Londen. Groot-Brittannië zal binnen twee weken de militaire controle over Basra, de laatste provincie in Zuid-Irak waarvoor het verantwoordelijk was, overdragen aan de Irakezen zelf. Dit heeft premier Brown zondag bij een bezoek aan Basra bekendgemaakt. Een glorieuze aftocht wordt het niet. De Britse greep op de gang van zaken was de laatste paar jaar al drastisch verminderd. Streng islamitische milities, deels gesteund door Iran, maken de dienst uit in Basra. Ook criminele bendes hebben er vrij spel. Brown prees de Britse militairen niettemin voor de wijze waarop zij er volgens hem in zijn geslaagd de situatie in Basra te verbeteren. Er zijn nog 4.500 Britse militairen in Irak. Dit aantal zal de komende maanden worden teruggebracht tot 2.500. De overgebleven militairen zullen zich bezighouden met de training van Iraakse troepen.