Britse kerncentrales langer open

De grootste elektriciteitsproducent van Groot-Brittannië, British Energy, heeft besloten twee van zijn acht kerncentrales langer open te houden. Oorspronkelijk zouden ze in 2011 van het net worden afgekoppeld. Dat gebeurt nu tenminste vijf jaar later.

Het vandaag bekendgemaakte besluit moet de klimaatambities van Groot-Brittannië makkelijker haalbaar maken. Het land heeft zich voor 2020 tot doel gesteld om de uitstoot van het broeikasgas CO2 terug te brengen tot 30 procent onder die van het ijkjaar 1990. Met het huidige beleid haalt Groot-Brittannië die doelstelling pas in 2050, zo bleek uit een eerder dit jaar gepubliceerde studie.

Nederland besloot twee jaar geleden ook al de kerncentrale in Borssele niet in 2013 te sluiten, zoals gepland, maar pas in 2033.

De twee Britse kerncentrales waarom het gaat liggen in Somerset, aan de zuidwestkust van Engeland, en in Ayrshire aan de westkust van Schotland.

Bestuursvoorzitter Bill Coley van British Energy zei dat het besluit niet betekent dat het bouwen van nieuwe kerncentrales nu van de baan is. De Britse regering besluit volgende maand of er een nieuwe generatie modernere en veiligere kerncentrales gebouwd gaat worden in het land.

In verband met de klimaatambities kondigde staatssecretaris van Industrie John Hutton gisteren aan een grote impuls te gaan geven aan windenergie op zee.