Bonussen bij AEX-bedrijven stijgen harder dan salarissen

Amsterdam. De bonussen van bestuursvoorzitters van AEX-bedrijven zijn de afgelopen vijf jaar veel harder gestegen dan hun basissalarissen. Bonussen (zowel voor lange- als kortetermijnprestaties) zijn een veel groter onderdeel gaan uitmaken van hun totale beloning. De stijging van de totale beloning is voor bestuursvoorzitters van grote bedrijven veel groter geweest dan voor hun collega`s uit de raad van bestuur, en voor hun collega`s van kleinere beursfondsen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Erasmus Universiteit en adviesbureau Hewitt Associates, dat gisteren verscheen. Waar het vaste salaris van bestuursvoorzitters van hoofdfondsen van de Amsterdamse beurs in de periode 2002-2006 gemiddeld met ruim 20 procent toenam van 751.000 euro tot 910.000 euro, verdubbelde hun totale bonusuitkering van 531.000 euro tot ruim 1 miljoen.