Bij aanslagen in Algiers 47 mensen dood

Bij twee ongeveer gelijktijdige bomaanslagen in de Algerijnse hoofdstad Algiers zijn vandaag zeker 47 doden gevallen.

De eerste aanslag had plaats in het stadscentrum bij het Hooggerechtshof, de tweede in de wijk Hydra bij het kantoor van de VN-vluchtelingenorganisatie. Volgens de autoriteiten werden 30 mensen gedood bij de eerste explosie en 15 bij de tweede. Een VN-medewerker zei tegen de BBC dat een deel van het VN-gebouw is verwoest en dat er nog mensen vastzaten.

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Zerhouni waren de bommen in auto’s verstopt. Volgens een ander bericht is een van de explosies veroorzaakt door een zelfmoordterrorist.

Soortgelijke aanslagen die eerder dit jaar werden gepleegd in Algiers en andere steden werden opgeëist door Al-Qaeda in de Islamitische Maghreb. Dit is een samengaan van islamitische terreurgroepen uit Noord-Afrika, gedomineerd door de Algerijnse Salafistische Groep voor Prediking en Geweld (GSPC) waaraan de centrale Al-Qaeda zijn zegen heeft gegeven. De coördinatie van de aanslagen vormt een aanwijzing dat het vandaag opnieuw om Al-Qaeda in de Islamitische Magrheb gaat.

De ‘gezegende unie’ tussen Al-Qaeda en de GSPC werd werd op de vijfde verjaardag van de aanslagen van 11 september 2001 bekendgemaakt door Osama bin Ladens nummer twee, Ayman Zawahiri. Het is onduidelijk hoe ver de inbreng van Al-Qaeda gaat. Sindsdien is de oorspronkelijke tactiek van de GSPC, guerrilla-acties tegen de veiligheidsdiensten, verlaten, en legt de groep zich toe op terreuracties.

De eerste daarvan waren in april twee gelijktijdige zelfmoordaanslagen in Algiers. Daarbij vielen 33 doden. Op 7 september volgde een zelfmoordaanslag met 22 doden in de oostelijke stad Batna kort voor president Bouteflika er arriveerde. Drie dagen later werden 30 mensen gedood bij een bomaanslag op een kazerne van de kustwacht in de noordelijke kustplaats Dellys.