Beul junta sterft vlak voor vonnis

Vier dagen voor zijn vonnis zou worden uitgesproken, is de Argentijnse folteraar Héctor Febres (66) in zijn cel overleden. De voormalige kustwachtofficier, stond terecht voor het ontvoeren en martelen van dissidenten tijdens de ‘Vuile Oorlog’ ten tijde van de Argentijnse junta (1976-1983).

Anonieme bronnen bij justitie zeggen dat Febres maandag is overleden aan een „niet-gespecificeerde natuurlijk oorzaak”. Een rechter besloot tot autopsie. Volgens de autoriteiten zal de zaak formeel worden gesloten.

Tijdens zijn proces, dat in oktober begon, stond Febres terecht voor vier gevallen van marteling. Hij zou waarschijnlijk levenslang hebben gekregen. Slachtoffers getuigden dat Febres een „uitgesproken wrede” folteraar was. „We noemden hem ‘De jungle’ omdat hij alle beesten in zich verenigde", aldus overlevende Carlos Lordkipanidse.

Febres werd ook beschuldigd van het stelen van baby’s van politieke gevangenen om ze voor illegale adoptie aan te bieden. De afgelopen negen jaar stond hij onder huisarrest.

Het proces van Febres is het eerste waarin misdaden begaan in de beruchte technische marineschool ESMA zouden worden berecht. Duizenden politieke gevangen werden hier tijdens de junta vastgehouden. Velen werden daarop gedrogeerd, in vliegtuigen gestopt en vanuit de lucht in de rivier de River Plate gegooid.

Tijdens de junta kwamen 30.000 mensen om. Naar schatting 4.500 mensen zaten gevangen in de marineschool. Eerder dit jaar is in het voormalige foltercentrum een museum geopend ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de dictatuur. (AP, Reuters)