Belgische koning stuurt nu aan op interim-regering

De Belgische demissionaire premier Guy Verhofstadt gaat proberen een interim-regering te vormen. Hij heeft daartoe gisteren een opdracht gekregen van koning Albert.

Feitelijk is de Vlaamse liberaal Verhofstadt nu informateur geworden, al krijgt hij die titel niet. Vorige week vroeg de koning hem al om een oplossing te zoeken voor de politieke crisis in het land. Hoe hij dat moest gaan doen was toen onduidelijk.

Gisteren was het precies een half jaar geleden dat er in België parlementsverkiezingen werden gehouden. Door tegenstellingen tussen Franstalige en Vlaamse politici is het nog niet gelukt een nieuwe regering te vormen.

Vorige week vroeg koning Albert ook aan premier Verhofstadt om met zijn demissionaire regering een aantal dringende beslissingen te nemen. Het leek er op dat zijn regering van liberalen en socialisten gewoon nog een tijdje verder zou regeren, terwijl een oplossing kon worden gezocht voor het grote probleem van de formatie: de staatshervorming.

Vlaamse politici willen dat zo’n staatshervorming er komt zodat Vlaanderen meer autonomie krijgt. Maar vooral de Vlaamse socialisten, die de verkiezingen hebben verloren, voelden weinig voor het idee om nog een tijdje door te moeten regeren.

Het lijkt er nu op dat Verhofstadt gewoon een nieuwe regering gaat vormen. Die zou zich eerst met dringende zaken bezig kunnen houden, en in een later stadium ook met een staatshervorming. Mogelijk wordt het een grote coalitie, met tweederde meerderheid in het parlement. Om een staatshervorming door te voeren is een tweederde meerderheid nodig.

Een optie is een regering van christen-democraten, liberalen en socialisten. Maar er zijn ook ingewikkelder scenario’s mogelijk met aan Vlaamse kant andere partijen dan aan Franstalige kant.

De Vlaamse christen-democraten van Yves Leterme hebben laten weten te willen toetreden tot een interim-regering. Leterme nam vorige week ontslag als formateur, nadat hij er niet in was geslaagd een coalitie te vormen van liberalen en christen-democraten uit Vlaanderen en Wallonië.