Belastingdienst maakt fout in verstuurde brief

Door een „computerfout” bij de Belastingdienst hebben mogelijk honderdduizenden werknemers afgelopen dagen een brief gekregen met de onjuiste boodschap dat zij een deel van hun vorig jaar betaalde zorgpremie terugkrijgen. Het gaat om de werknemers van naar schatting 1.300 tot 1.400 bedrijven, bevestigt een woordvoerder van de Belastingdienst. De fiscus zegt de betrokken werknemers en werkgevers een uitlegbrief te sturen.

De fout heeft volgens de woordvoerder te maken met de problemen rond de invoering van de wet Walvis. Die wet regelt onder meer dat de Belastingdienst de inkomensafhankelijke premieheffing doet in plaats van uitvoeringsorganisatie UWV. Door automatiseringsproblemen kon de fiscus de benodigde loongegevens van het UWV echter niet verwerken.

Daarom moesten al eens 108.000 werkgevers de loongegevens van hun personeel opnieuw opsturen. Bij het invoeren van deze gegevens van een groep bedrijven, van MKB tot grote ondernemingen, blijkt de fout gemaakt. „De jaarloongegevens zijn door ons twee keer verwerkt. Daardoor leek het alsof te veel premie voor de inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet was betaald”, aldus de woordvoerder.

De werknemers kregen afgelopen dagen brieven thuis die de teruggave van de zorgpremie aangekondigden. „Dat is heel vervelend. Er komen nu nieuwe brieven waarin de fout wordt uitgelegd. Daarin bieden we ook onze excuses aan”, zegt de woordvoerder. Volgens de Belastingdienst is nog geen geld terugbetaald.

De fout blijkt eind vorige week ontdekt door de fiscus, maar die gaf daar op dat moment geen ruchtbaarheid aan. Het nieuws lekte gisteren uit via De Telegraaf. „Wij wilden eerst precies weten hoe groot de groep was die hier mee te maken heeft”, zegt de woordvoerder „Ook hadden we eerst een brief willen sturen.”

Lees meer over problemen bij de Belastingdienst op nrc.nl/belastingdienst