Bacterie maakt nanobuisjes

Rotterdam, 11 dec. Bacteriën kunnen zeer dunne draden produceren waarvan de geleidende eigenschappen onder invloed van licht veranderen. Dat ontdekten ingenieurs van de universiteit van Californië in Riverside, die hun vondst vrijdag online publiceerden in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences. Het team ontdekte dat de bacterie Shewanella arseen en zwaveloxide kan omzetten in buisvormige moleculen die bestaan uit arseensulfide. Die moleculen vormen een netwerk van nanobuisjes rond de cel. De buisjes zijn 20 tot 100 nanometer in diameter en gemiddeld 30.000 nanometer lang. Een nanometer is een miljoenste millimeter. Hoe de bacterie de buisjes maakt is onduidelijk; het lijkt erop dat hij polysachariden uitscheidt die dienen als mal voor de nanobuisjes.