Alonso terug bij renstal Renault

Fernando Alonso racet volgend jaar opnieuw voor het Formule 1-team van Renault. De 26-jarige Spanjaard won in 2005 en 2006 de wereldtitel bij het Franse team. Hij wordt er gekoppeld aan Nelson Piquet jr., de zoon van de voormalige Braziliaanse wereldkampioen. Alonso tekende voor twee jaar bij Renault en zou er 35 miljoen euro per jaar gaan verdienen.

Alonso zegde in november zijn contract op bij het Britse McLaren. Hij kende er een turbulent seizoen en beschuldigde het team ervan zijn jonge Engelse ploeggenoot Lewis Hamilton te bevoordelen. Ook speelde hij een dubieuze rol in de spionage-affaire, door gebruik te maken van informatie die afkomstig was van een voormalig Ferrari-ingenieur. De zaak kostte McLaren 100 miljoen dollar boete en alle punten in het constructeurskampioenschap. Hij kwam daardoor in aanvaring met teambaas Ron Dennis, met wie hij lange tijd niet sprak.

Alonso werd afgelopen seizoen derde in het kampioenschap. In de laatste race van het seizoen werd de Fin Kimi Raikkonen in zijn Ferrari wereldkampioen. Na de slotrace had hij één punt meer dan Hamilton en Alonso.

Na het vertrek van Alonso kende Renault een minder goed seizoen. De Italiaan Giancarlo Fischella en de Fin Heikki Kovalainen wonnen geen enkele Grote Prijs. De talentvolle Fin is nu wel in beeld om de opvolger te worden van Alonso bij McLaren.

Alonso debuteerde in 2001 in de Formule 1 bij Minardi. In 2003 maakte hij de overstap naar Renault. Op 21-jarige leeftijd werd hij in augustus 2003 de jongste winnaar van een Grand Prix, en in 2005 de jongste wereldkampioen. Bij Renault maakte hij een einde aan de dynastie van Michael Schumacher en Ferrari. In 2006 kon hij zijn wereldtitel prolongeren.

„Ik weet dat Renault een minder jaar achter de rug heeft, maar het blijft een sterk team met veel mogelijkheden. Dit is het team waarmee ik volwassen werd, nu is het tijd voor een nieuw hoofdstuk.”

Met Alonso bij Renault hebben bijna alle teams hun rijders voor 2008 vastgelegd. McLaren is nog op zoek naar een partner voor Hamilton. Nico Rosberg was lang in beeld, maar die tekende onlangs bij bij Williams.

Ook de kleine teams Force India, de opvolger van het Nederlandse Spyker, en Super Aguri hebben nog niemand gecontracteerd. Verwacht wordt dat de Duitser Adrian Sutil eerste rijder wordt bij Force India, en dat Takumo Sato en Anthony Davidson een nieuwe kans krijgen bij Super Aguri.

Volg de Formule 1 via www.formula1.com