Acht jaar en tbs voor dood Maasmeisje

De rechtbank in Rotterdam heeft Antonio G., de vader van het zogenoemde Maasmeisje Gessica, gisteren veroordeeld tot acht jaar cel en tbs. Dit is conform de eis van justitie.

Volgens de rechtbank is de 48-jarige man verantwoordelijk voor de dood van zijn 12-jarige dochter. Delen van haar lichaam werden vorig jaar op drie plekken in de Nieuwe Maas teruggevonden. Pas na reconstructie van haar hoofd werd Gessica herkend.

De exacte doodsoorzaak is nooit vastgesteld. Het moordwapen is evenmin gevonden. Toch is Antonio G. veroordeeld voor doodslag. De rechtbank acht bewezen dat hij „het lichaam van het meisje in stukken heeft gedeeld in zijn woning en die stukken heeft weggemaakt”. In de badkamer van zijn woning in Rotterdam-Zuid is een botsplinter van Gessica gevonden, in de vloer zaten snijplekken en tegen de muur bloed. Haar lichaamsdelen zaten in tassen die van Antonio G. bleken te zijn. En de stenen om de tassen te verzwaren kwamen uit zijn achtertuin.

Antonio kampt met ernstige psychische klachten. Hij is volgens het Pieter Baan Centrum sterk verminderd toerekeningsvatbaar. Tijdens zijn proces zweeg hij. „De verdachte heeft zo geen ander scenario geschetst”, zei de rechter gisteren. „Bij gebrek aan enige andere aannemelijke verklaring moet uit de omstandigheden worden afgeleid dat het verdachte zelf is die zijn dochter op gewelddadige wijze heeft gedood.”

Bij de rechter-commissaris praatte Antonio wel. Daar vertelde hij verschillende verhalen over de verdwijning van Gessica. Volgens de rechtbank heeft hij een aantal leugens verteld, „waaruit kan worden afgeleid dat hij wist dat zij om het leven was gekomen”.

Volgens Casper Jongsma, de advocaat van Antonio, kan Gessica zijn overleden aan een overdosis medicijnen. Er zijn sporen van het antipsychoticum Zyprexa, dat haar vader eerder voorgeschreven kreeg, in haar lichaam aangetroffen. De rechtbank acht dit als doodsoorzaak onaannemelijk; ze heeft geen aanwijzing dat Gessica een dodelijke hoeveelheid heeft geslikt. En waarschijnlijk was er maar een geringe hoeveelheid Zyprexa in huis.

In het verleden was Antonio G. regelmatig gewelddadig. Tegen zijn ex-vrouw zei hij in 2001 dat hij haar in stukken wilde snijden, zodat niemand haar ooit zou terugvinden.