Acht jaar cel en tbs voor vader van ‘Maasmeisje’

De rechtbank in Rotterdam heeft Antonio G., de vader van het omgekomen ‘Maasmeisje’ Gessica, gisteren veroordeeld tot acht jaar cel en tbs. Dit is conform de eis van justitie.

Volgens de rechtbank is de 48-jarige man verantwoordelijk voor de dood van zijn twaalfjarige dochter. Delen van haar lichaam werden vorig jaar oktober in de Nieuwe Maas teruggevonden op drie verschillende plekken. Pas na reconstructie van haar hoofd werd Gessica herkend.

De exacte doodsoorzaak is nooit vastgesteld. Het moordwapen is ook nooit gevonden. Toch is Antonio G. veroordeeld voor doodslag. De rechtbank acht bewezen dat de man „het lichaam van het meisje in stukken heeft gedeeld in zijn woning en die stukken heeft weggemaakt”.

In de badkamer van de woning van Antonio G. in Rotterdam-Zuid is een botsplinter van Gessica gevonden, in de vloer zaten snijplekken, en tegen de muur zat bloed. De lichaamsdelen van het meisje werden gevonden in tassen die van Antonio G. bleken te zijn. En de stenen in de tassen, om de verpakkingen te verzwaren, kwamen uit zijn achtertuin.

Antonio kampt met ernstige psychische klachten. Hij is volgens het Pieter Baan Centrum sterk verminderd toerekeningsvatbaar. Tijdens zijn proces zweeg hij. „De verdachte heeft zo geen ander scenario geschetst”, zei de rechter gisteren. Bij de rechter-commissaris praatte Antonio wel, daar vertelde hij verschillende verhalen over de verdwijning van Gessica. Volgens de rechterheeft hij een aantal leugens verteld.

Volgens advocaat Casper Jongsma van Antonio kan Gessica zijn overleden aan een overdosis medicijnen. Er zijn immers sporen van van Olanzapine (Zyprexa) in haar lichaam aangetroffen. De rechtbank acht dit onaannemelijk. In het dossier zit geen aanwijzing dat ze een dodelijke hoeveelheid heeft geslikt. In het verleden was G. regelmatig gewelddadig.

Lees de uitspraak na via: nrcnext.nl/mijnnextLees ook het stuk ‘Levenslang biedt meer zekerheid’ op de pagina’s Zin over het nut van tbs en levenslang: pagina 22 en 23.