Zes gouden medailles baanrenners in Peking

De kennismaking met de olympische piste van Peking is de Nederlandse baanwielrenners goed bevallen. Theo Bos won gisteren bij wereldbekerwedstrijden het sprinttoernooi, Willy Kanis het onderdeel keirin. Debutante op de baan Marianne Vos won vrijdag (scratch) en zaterdag (puntenkoers) goud en ook de beide teamsprintploegen werden eerste. Gevoegd bij het brons van de mannen-achtervolgingsploeg en Teun Mulder op keirin is dat een veelbelovende score op de baan waar over acht maanden de Olympische Spelen plaatsvinden.

Na een tegenvallende kwalificatie met de derde tijd verloor Bos in Peking geen enkele heat meer. In de finale klopte hij de Fransman Mickael Bourgain. „Het was close, maar ik ben heel tevreden. De bochten zijn krap, dat is even wennen. Ik heb hier wat tactische dingetjes opgestoken.”

Grootste verrassing in Peking was het optreden van Marianne Vos, die in haar DSB-outfit buiten de Nederlandse selectie om deelnam, een toegestane constructie. Vos is al wereldkampioene op de weg en in het veld. Op de baan heeft ze nog geen erelijst bij elkaar gefietst maar dat lijkt een kwestie van tijd. Haar debuut in Peking leverde twee gouden plakken op, vrijdag al op scratch, zaterdag in de puntenkoers. „Ik hoopte door de kwalificaties te komen. Dat ik hier twee keer win, verbaast me echt. De zege op scratch was mooi omdat het mijn eerste was. De puntenkoers telt misschien nog wel zwaarder omdat dat een olympisch onderdeel is.” Na het succes in Peking wordt het WK opeens een serieuze optie, al valt het kort voor het wegseizoen. „We gaan de komende week bespreken hoe de rest van de winter eruit gaat zien.”

Willy Kanis veroverde ook twee gouden medailles. Zaterdag had ze met Yvonne Hijgenaar de teamsprint gewonnen, zoals de mannen dat vrijdag al hadden gedaan. Een dag later volgde de zege in een tumultueus verlopen keirin. Slechts twee finalistes van de zes bereikten op de fiets de streep. Kanis werd door Christin Muche omhoog gedreven maar hield voldoende snelheid om de Duitse te verslaan. De concurrentes achter het tweetal gingen hard onderuit.

Teun Mulder won brons op keirin, de Brit Chris Hoy en de Fransman Arnaud Tournant bleven de renner voor. De achtervolgingsploeg (Levi Heimans, Jenning Huizenga, Jens Mouris en Peter Schep) veroverde het brons, nadat tegenstander Denemarken na een valse start ook nog te maken kreeg met een zadelbreuk en de piste verliet. In de kwalificaties liet Nederland de vierde tijd (4.07,193) noteren. Danny Stam en Peter Schep, die de grieperige Robert Slippens verving, stelden teleur in de koppelkoers: dertiende. (ANP)