Werkweek van 55 uur in cao

De Nederlandse chipfabrikant NXP heeft in de onderhandelingen voor de cao van volgend jaar geëist dat werknemers 55 uur per week mogen werken als het druk is. Ook werkdagen van 12 uur moeten mogelijk zijn. Dat zegt een woordvoerder van het bedrijf. De verruiming moet voorkomen dat het bedrijf uitzendkrachten moet inhuren bij drukte. Volgens een woordvoerder is de concurrentie vanuit Azië één van de redenen om de werktijden te verruimen. De eisen van de chipfabrikant zijn niet in strijd met de vernieuwde Arbeidstijdenwet, die sinds 1 april 2007 van kracht is. Daarin staat dat de maximumwerktijd per dag twaalf uur wordt, in plaats van tien uur. Ook mogen werknemers maximaal vier weken achter elkaar een werkweek van 55 uur maken, maar nooit meer dan 60 uur. Het is de eerste keer dat een bedrijf zo duidelijk ruimere werktijden wil vastleggen sinds de aanpassing op de wet. Een woordvoerder van FNV noemde de eisen in De Telegraaf een teruggang naar de jaren vijftig. In Nederland werken 6.000 mensen bij NXP, wereldwijd 37.000 mensen. (NRC)