Wereldrecord op afroep in Eindhoven

Ranomi Kromowidjojo zwom gisteren met de estafettevrouwen een nieuw wereldrecord.

Ze wordt gezien als een supertalent in aantocht: Ranomi Kromowidjojo, die tijdens de Swim Cup in Eindhoven vier persoonlijke records zwom én de olympische limieten op de 50 en 100 meter vrije slag. De 17-jarige uit het Groningse Sauwerd zwom bovendien met Marleen Veldhuis, Hinkelien Schreuder en Femke Heemskerk een wereldrecord op de 4x100 vrij (kortebaan): 3.30,85. Het 50-meterbad van de Tongelreep was er speciaal voor gehalveerd.

Jullie zwemmen op afroep een wereldrecord. Gaat het zo makkelijk?

„Het ging fantastisch. Maar op basis van onze persoonlijke records wisten we dat het mogelijk was. Dit was voor ons een piekmoment, we moesten olympische limieten zwemmen. Iedereen is in vorm. Het was alleen vreemd, omdat we na de finish op het scorebord het oude wereldrecord zagen staan door een probleem met de tijdwaarneming. Maar uit de reacties om ons heen merkten we dat we het hadden gehaald. Echt super.”

Je zwemt olympische limieten op de 50 en 100 vrij, maar je mag misschien niet eens starten in Peking.

„Ja, ik heb de limieten gehaald, maar Marleen Veldhuis en Inge Dekker zijn op dit moment sneller dan ik. Er mogen maar twee zwemsters per land starten. Dan heb ik pech gehad. Ik wil graag de individuele nummers zwemmen in Peking, maar de concurrentie in Nederland is heel groot. Ik zal komend voorjaar bij de EK in Eindhoven proberen nog harder te zwemmen.”

Dan moet je Veldhuis verslaan.

„Zij is het boegbeeld van het Nederlandse zwemmen. Voorlopig blijf ik nog achter bij haar. Ik zwem regelmatig met Marleen en kan veel van haar leren. Maar uiteindelijk is mijn doel wel om zelf bovenaan te staan.”