Vos & Bos: voorschot op olympisch goud

Het succes van sprinter Theo Bos op de olympische baan in Peking kwam niet als een verrassing. Marianne Vos zorgde bij de de wereldbekerwedstrijden in China voor de surprise.

Marianne Vos tijdens de puntenkoers, op weg naar de overwinning. Foto AP In this photo released by China's Xinhua news agency, Dutch cyclist Marianne Vos competes during the women's points race 20km match at the UCI Track Cycling World Cup held at Laoshan Velodrome in Beijng, on Saturday, December 8, 2007. Vos won the gold medal in the event, her second gold in the Beijing World Cup. (AP Photo/Xinhua, Wang Yebiao) Associated Press

Ze ging naar Peking om het olympische wegparcours te verkennen, en won de afgelopen dagen en passant de eerste serieuze baanwedstrijden waaraan ze meedeed. Op slag werd de twintigjarige Marianne Vos in de olympische stad van 2008 de meest complete Nederlandse wielrenner.

De uit Babyloniënbroek (Noord-Brabant) afkomstige Vos veroverde vorig jaar de wereldtitels in het veldrijden en op de weg. Sinds afgelopen weekend geldt ze ook als een kanshebber op olympisch goud, op het Laoshan Velodrome waar in augustus volgend jaar de olympische wedstrijden worden gehouden. Vrijdag debuteerde Vos in een wereldbekerwedstrijd op de baan met een overwinning op het onderdeel scratch, zaterdag in de puntenkoers. Van die laatste discipline, een olympisch onderdeel, kende Vos de spelregels niet eens goed.

Vos besliste de puntenkoers zaterdag in de laatste sprint. Onderweg was ze ontsnapt met een groepje van vijf, maar op het moment dat dat werd ingelopen had ze zeven punten en leidde de Cubaanse Yoanka Gonzalez Perez met twaalf. „Ik ben bovenlangs gereden en zo’n beetje in de bel heb ik enige afstand genomen”, zei ze tegen een verslaggever van het persbureau ANP. Vos bleef voorop en de vijf veroverde punten in de laatste sprint bezorgden haar meteen de winst. „Ik hoopte door de kwalificaties te komen”, zei Vos tegen het ANP over haar verwachtingen. „Dat ik hier win, verbaast me echt. De zege op scratch was mooi omdat het mijn eerste was. De puntenkoers telt misschien nog wel zwaarder, omdat het een olympisch onderdeel is.”

Vos bereidde zich in Peking buiten de Nederlandse ploeg om voor op haar internationale baandebuut. Ze reed ook in het tenue van haar sponsor, en niet, zoals de rest van de Nederlandse ploeg, in het oranje tricot.

Als gevolg van haar onverwachte succes op de baan, gaat Vos haar programma voor volgend jaar wellicht aanpassen. Haar hoofddoel voor 2008 blijft de olympische wegwedstrijd, op een parkoers in de schaduw van de Chinese Muur. Deelname aan de wereldkampioenschappen op de baan, eind maart van het volgend jaar in Manchester, is nu een serieuze optie. Eind deze maand komt Vos nog in actie op de baan, tijdens de Nederlandse kampioenschappen, van 27 tot en met 29 december in Alkmaar. Daarna rijdt ze de eerstvolgende wereldbekerwedstrijd, in Kopenhagen.

Vos is een welkome aanvulling op de toch al zo succesvolle Nederlandse ploeg baanwielrenners. Bij de mannen is wereldkampioen Theo Bos nog superieur. In Peking won de 24-jarige broer van schaatser Jan Bos gisteren de sprint. In de finale van de wereldbekerwedstrijd was hij de Fransman Mickael Bourgain de baas. Tweemaal versloeg hij zijn rivaal volgens hetzelfde recept. Met een flinke achterstand op de Fransman ging de Nederlander de laatste ronde in, om in de laatste bocht buitenom langszij te komen en hem vlak voor de finish voorbij te gaan.

Sinds Bos in maart 2005 de wereldtitel verspeelde, heeft hij geen belangrijk sprinttoernooi meer verloren. „Het was close, maar ik ben heel tevreden”, zei Bos tegen het ANP. „De bochten zijn krap, dat is even wennen. Ik heb hier wat tactische dingetjes opgestoken.” Zijn volgende doel is prolongatie van zijn wereldtitel, in Manchester.

Maar Bos en Vos zijn niet de enige Nederlandse baanrenners die mikken op olympisch goud in Peking. Met Teun Mulder en Tim Veldt won Bos vrijdag in China al de teamsprint, en bij de vrouwen deden Willy Kanis en Yvonne Hijgenaar een dag later hetzelfde. Bij de mannen is dat onderdeel olympisch, bij de vrouwen niet. Bij de mannen zijn er in totaal zeven olympische disciplines, bij de vrouwen drie: sprint, achtervolging en puntenrace.

Individueel veroverde Kanis gisteren een gouden medaille op de keirin. Als gevolg van een zware valpartij gingen slechts twee van de zes finalistes over de finish.

Teun Mulder veroverde zaterdag brons op keirin, het onderdeel waarop hij in 2005 wereldkampioen werd. Ook de achtervolgingsploeg (Heimans, Huizenga, Mouris en Schep) won brons.