Vooronderzoek CIA naar vernietigde video

Washington. Het Amerikaanse ministerie van Justitie en de CIA zijn gezamenlijk een vooronderzoek begonnen naar de vernietiging van videobeelden waarop de hardhandige ondervraging van Al-Qaedaverdachten te zien was. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie zaterdag bekendgemaakt. Het vooronderzoek is om te bepalen of er genoeg reden is om een volledig onderzoek in te stellen. CIA-directeur Michael Hayden maakte donderdag bekend dat de opnamen uit 2002 zijn vernietigd om de ondervragers te beschermen tegen juridische risico`s. De kwestie heeft in de VS de vraag opgeworpen of de CIA informatie heeft achtergehouden voor het Congres, justitie en de commissie die de aanslagen van 11 september onderzocht. De opnames zijn nooit afgegeven, ondanks officiële verzoeken.