Veilig fietsslot niet zo veilig

Ook gecertificeerde fietssloten blijken eenvoudig te kraken, ontdekte de politie van Zaanstreek-Waterland. Gedupeerden hoeven echter niet te vrezen: verzekeraars keren in dat geval toch de schade uit.

Enkele types fietssloten van de firma’s Axa en Abus blijken met een standaardsleutel eenvoudig te openen. Dit weekend maakten de bedrijven de betreffende ringsloten via advertenties in landelijke dagbladen bekend. Ze adviseren een extra slot te gebruiken.

Bij Axa gaat het om sommige modellen van het type SL7, SL9 en 538. Directeur Dirk Bolderman zegt dat niet alle exemplaren gevoelig zijn voor de diefstalmethode. Axa vermoedt dat het om 200.000 van in totaal 4 miljoen verkochte sloten gaat, maar het onderzoek loopt nog.

Abus Tweewielerservice, dat beduidend minder ringsloten produceert en verkoopt, erkent dat de sloten van het type 48 en 4800 eenvoudig te openen zijn. De modellen van beide bedrijven worden niet meer geproduceerd, maar zijn nog wel verkrijgbaar.

Beide fietsslotproducenten zijn juridisch niet aansprakelijk omdat de sloten wel naar behoren zijn getest. Axa komt consumenten die de betreffende typen sloten op hun fiets hebben tegemoet door een tweede kettingslot met 50 procent korting te verkopen. Abus denkt nog over een regeling.

Op website YouTube staat een filmpje waarop te zien is hoe een ringslot gekraakt wordt. Ook het consumentenprogramma Kassa liet dit weekend zien hoe een fietsslot geopend kan worden.

De fietsslotproducenten zijn niet blij dat deze filmpjes worden vertoond. „Wie heeft er wat aan om te laten zien hoe je de sloten opent? Natuurlijk moeten consumenten weten wat er speelt, maar je hoeft het niet voor te doen”, zegt een woordvoerder van de fietsslotproducenten.