Van een berg geld worden aandeelhouders onrustig

NieuwsanalyseVoor speculanten valt bij Philips veel te halen. Maar het concern doet al wat activistische beleggers vaak willen. Opsplitsing eisen ligt niet voor de hand.

Ze hebben nog niets gezegd en nog niets gedaan. Maar mochten de activistische hedgefondsen Jana Partners en D.E. Shaw, die een belang blijken te hebben in Philips, toch in actie komen, dan ligt voor de hand wat ze van het elektronicaconcern willen: geld.

Geld heeft Philips in overvloed. De strategie was de laatste jaren om niet-kernactiviteiten te verkopen, wat resulteerde in een bedrijf met drie pijlers: gezondheidszorg, consumentenproducten en verlichting. En het leverde een berg kasgeld op. Zo hield Philips ruim 6 miljard euro over aan de verkoop van zijn chipdivisie. Aan het verkopen van belangen in schermenmaker LG Philips LCD en chipfabrikant TSMC wordt nog gewerkt. In totaal had Philips eind september zo’n 12,4 miljard euro aan kasgeld en belangen die het wil afstoten.

Tot nu toe gaf Philips al geld terug aan de aandeelhouders door eigen aandelen in te kopen. Ook deed het bedrijf overnames, waarvan de onlangs aangekondigde koop van Genlyte voor 1,8 miljard euro de grootste is. Maar aandeelhouders worden onrustig als er zo’n grote berg contanten voor het oprapen ligt, zegt analist Wing-Yen Choi van Theodoor Gilissen. „Ze willen het liefst gewoon geld, dat ze meteen in handen hebben.”

Daarbij komt dat de koers van Philips het afgelopen jaar nauwelijks iets heeft gedaan, zegt Choi. De medische tak, die de groeimotor van het afgeslankte bedrijf moet zijn, bleek vrij kwetsbaar voor een reductie van het Amerikaanse gezondheidszorgbudget. Ook de omzet uit consumentenelektronica viel tegen doordat het bedrijf leed onder felle concurrentie in de VS. Kortom: beleggers zijn niet geheel tevreden.

Mochten de hedgefondsen binnenkort met een wensenlijst komen, dan ligt het eisen van een superdividend voor de hand. Wellicht in combinatie met extra aandeleninkoop en een of meer overnames, zegt Choi.

Moet ook worden gevreesd voor een opknipscenario? Ten slotte begon de ontbinding van de bank ABN Amro ook met een brief van twee hedgefondsen. Ook het opbreken van industrieconcern Stork gebeurde onder druk van activistische beleggers.

Dat Jana en D.E. Shaw aansturen op een opsplitsing van Philips, lijkt echter onwaarschijnlijk. Philips heeft de afgelopen jaren eigenlijk al gedaan wat activistische aandeelhouders vaak eisen, schreven analisten van SNS Securities vanochtend: het verkopen van activiteiten en de opbrengst teruggeven aan de aandeelhouders. „Philips’ huidige strategie is zeer gericht op het creëren van aandeelhouderswaarde”, schrijven zij.

Ook Choi vindt dat de huidige structuur Philips goed past. „Het kasgeld van Philips vormt een buffer om aan de eerste eisen van aandeelhouders te voldoen. Alleen als de resultaten de komende jaren slecht blijven, kan opsplitsing op de agenda komen te staan.”