UBS boekt opnieuw miljarden af

De Zwitserse bank UBS heeft zwaar te lijden onder de kredietcrisis. Na een eerdere afwaardering van 4,4 miljard Zwitserse frank (2,7 miljard euro) volgde vanochtend een extra afwaardering van 6,8 miljard euro.

UBS, gemeten in activa de grootste bank van Europa, maakte tevens bekend voor 7,8 miljard dollar (5,3 miljard euro) aan nieuw kapitaal te hebben aangetrokken uit Azië en het Midden-Oosten. Van de Europese banken heeft UBS het meest te lijden onder de crisis. De Zwitsers hebben relatief veel producten die verband houden met de crisis op de hypotheekmarkt in de VS, die aan de basis ligt van de huidige kredietcrisis. UBS zou in totaal nog voor een kleine 30 miljard euro aan ‘besmette’ financiële producten op de balans hebben, waarvan ruim 8 miljard euro als zeer kwetsbaar is gekwalificeerd.

De reputatie van UBS staat sinds deze zomer onder druk. UBS gaf vanmorgen weer een winstwaarschuwing af. De bank boekte over het derde kwartaal al een verlies, het eerste in vijf jaar tijd, maar kondigt nu aan dat het hele jaar 2007 mogelijk als verloren beschouwd moet worden. De eerder dit jaar geboekte winst van 7,7 miljard Zwitserse frank verdampt daarmee volledig.

Om de kapitaalsbasis te saneren, krijgt UBS voor 7 miljard euro aan hulp van het Singaporese overheidsfonds Singapore Investment Corporation. Een onbekende investeerder uit het Midden-Oosten schiet de Zwitsers met nog eens 1,2 miljard euro te hulp. UBS volgt daarmee het voorbeeld van de Amerikaanse bank Citigroup, die vorige maand soortgelijke tegenvallers aankondigde en ook aanklopte bij rijke investeerders uit het buitenland voor vers kapitaal. Citigroup ging voor ruim 5 miljard dollar in zee met een investeringsfonds uit Abu Dhabi.

Analisten hadden al rekening gehouden met een hoger oplopend verlies van de Zwitserse bank. Het bestuur van de bank zou een dezer dagen met de Zwitserse regering overleggen hoe de crisis verder te bezweren. Beleggers reageerden verdeeld op het nieuws van UBS. Het aandeel UBS stond vanmorgen even 3,2 procent lager, maar herstelde later weer.

Lees over de oorzaken van de kredietcrisis op nrc.nl/kredietcrisis