Terechte promoties James Murdoch

James Murdoch heeft zijn promoties verdiend. Toen de zoon van Rupert Murdoch in 2003 werd benoemd tot uitvoerend directeur van BSkyB, repten de critici van nepotisme. Zijn promotie tot president-commissaris van de Britse betaaltelevisiemaatschappij en zijn aanstelling als hoofd van de Europese en Aziatische divisies van News Corp hebben daarentegen nauwelijks kritiek uitgelokt. De reden is dat Murdoch jr. zijn waarde heeft bewezen.

Bij Sky erfde hij een kwakkelend bedrijf dat werd verhandeld op een duizelingwekkend hoge koers-winstverhouding. Er moest geïnvesteerd worden in de basisinfrastructuur en er was een nieuwe pijplijn aan producten nodig. Murdoch investeerde, eerst in high definition-televisie en later in breedbandinternet. In zijn eerste jaar als topman kelderde de aandelenkoers. Maar de afgelopen twee jaar heeft Sky het 15 procent beter gedaan dan de MSCI Europe Media Index.

Murdochs benoeming tot president-commissaris van Sky is misschien strijdig met de Britse normen voor goed ondernemingsbestuur. Maar beleggers hebben zich er steeds meer bij neergelegd dat Sky nu eenmaal door de Murdochs wordt beheerst en als zodanig een speciaal geval is. Bovendien blijft het succesvolle team intact van Murdoch en Jeremy Darroch, die wordt gepromoveerd van financieel naar uitvoerend directeur. In een tijd dat Sky belangrijke kwesties met de toezichthouders moet zien op te lossen, zou dat de aandeelhouders gerust moeten stellen.

De werkelijke uitdaging voor Murdoch zal uiteraard gelegen zijn in News Corp, waar hij voor het eerst te maken krijgt met tijdschriften en kranten. Hij zal onder meer News International, de uitgever van de Times en The Sun, onder zijn hoede nemen. Hoewel gedrukte media slechts een kwart van de omzet van News Corp voor hun rekening nemen, is het een belangrijke machtsbasis voor de Murdoch-dynastie – iets wat zal worden versterkt door de aanstaande overname van The Wall Street Journal.

Murdoch jr. heeft zijn twee promoties verdiend. Hij is nu duidelijk voorbestemd om in zijn vaders voetsporen te treden. Maar om die laatste promotie te rechtvaardigen, moet hij zich eerst op dit nieuwe terrein bewijzen.

    • Una Galani