Televisie Voorkeur

De onbetwiste koningin van joodse prinsessigheid Joan Rivers treedt op in het Hammersmith Apollo theater in west-Londen, samen met de moeilijk tot zwijgen te brengen standup-comedian Patrick Kielty. Ze geven o.a. hun amusante commentaar op incapabele ouders, onhandige terroristen en comadrinken. Live at the Apollo, BBC 1, 23.35-0.20u. Joan Rivers arrives for the Broadway opening of the new musical "Young Frankenstein" in New York, Thursday, Nov. 8, 2007. (AP Photo/Seth Wenig) Associated Press

actualiteiten

EénVandaag. Documentaire over Carla del Ponte, aanklager van het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag, die stopt met haar jacht op oorlogsmisdadigers. De Servische president Slobodan Milosevic werd opgepakt, maar twee grote vissen kreeg ze niet te pakken: Radovan Karadzic en Ratko Mladic. Volgens haar komt dat omdat de Westerse landen een geheime deal met de Serviërs hebben. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Reportage over de verkoop van havenpensioenverzekeraar Optas, waarbij de opbrengst van 1,3 miljard euro tot grote woede van de 60.000 havenarbeiders niet wordt gebruikt om de pensioenen te verbeteren of de premies te verlagen. Het geld gaat naar maatschappelijke en culturele doelen in Rotterdam en Amsterdam. Verder een portret van Al Gore, die vandaag de Nobelprijs voor de Vrede ontvangt voor zijn documentaire An Inconvenient Truth, waarbij de vraag wordt gesteld of het wel terecht is dat hij die prestigieuze prijs krijgt uitgereikt. Ned.2, 20.25-20.55u.

Nova / Den Haag vandaag. N.a.v. de uitreiking van de Nobelprijs aan Al Gore een discussie over de vraag of de strijd voor een beter milieu nu definitief het geitenwollensokken-imago is ontstegen en aandacht voor een woonwijk in Almere waar praktisch CO2-neutraal wordt gewoond. Verder o.a. een onderzoek naar het wapenbezit onder jongeren. Ned.2, 22.15-22.50u.

informatief

Kassa 2. Consumentenprogramma met o.a. de Laser Card, een nieuwe creditcard met veel ontevreden klanten: de klantenservice is onbereikbaar en de website is vaak offline. Ook ontevredenheid over de pop Living Doll van het merk Hasbro, die drinkt, plast en poept. Het speelgoed blijkt niet erg degelijk te zijn gefabriceerd. Verder een ADSL-aansluiting die maar niet aangesloten werd en bestelde fotopostzegels die maar niet aankwamen. Ned.2, 19.20-19.55u.

Radar. Consumentenprogramma onderzoekt hoe gezond groenten en fruit eigenlijk zijn. De aanbeveling is dagelijks minstens twee ons groenten en twee stuks fruit, maar hoe zit het met de bestrijdingsmiddelen die erop zitten? Verder o.a. een van de collectieve verzekeringen voor ouderen die zijn aanvullende zorgverzekeringen op een wel heel merkwaardige manier wijzigt. Ned.1, 20.30-21.10u.

Spraakmakende zaken. Het onderwerp is deze keer de ‘loverboys’. Het gangbare beeld is dat van charmante, allochtone jongens die een relatie met minderjarige meisjes aangaan om hen in de prostitutie te brengen. In werkelijkheid blijkt de loverboy-problematiek veel complexer te zijn, waardoor deze vorm van criminaliteit nog heel vaak niet of veel te laat wordt gesignaleerd. Maria en haar moeder Lucie vertellen over hun ervaringen met zo'n moderne pooier. Ned.2, 22.50-23.30u.

documentaire

Tegenlicht: Hoe ethisch is de moderne ondernemer en hoe vrij de consument? Felix Rottenberg onderzoekt ‘uitwassen van het kapitalisme’ naar aanleiding van het boek van de Amerikaanse politicoloog Benjamin Barber. Die stelt dat het kapitalisme is doorgeslagen en dat de markt kinderen bederft, volwassenen klein houdt en burgers vertrapt. Volgens De Infantiele Consument is de samenleving gekoloniseerd door de markt, die vakkundig inspeelt op onze gemakzucht en het verlangen naar onmiddellijke behoeftebevrediging. Ned.2, 20.55-21.45u.

Monarchy: The royal family at work. Derde aflevering van een serie waarin achter de schermen van de Britse koninklijke familie wordt gekeken. In Head of State komen onder meer de wekelijkse gesprekken van de koningin met de minister-president aan de orde en diens jaarlijkse logeerpartij op het Schotse landgoed BalmoralVerder de voorbereidingen voor plechtigheden rond de opening van het parlementaire jaar. BBC 1, 22.00-23.00u.

praatprogramma

De wereld draait door. Atletiekcoach Jos Hermens komt vertellen dat sporters die naar de Spelen gaan, zich moeten uitspreken over de schendingen van de mensenrechten in China; Frederieke Vlaming, onderzoekster internationaal recht, geeft commentaar bij het afscheid van Carla del Ponte; fotograaf Sander Veeneman over zijn foto’s van kinderen die onder de armoedegrens leven; Fedja van Huêt en Halina Reijn over de tv-serie De Prins en het Meisje, gebaseerd op o.a. het leven van Mabel Wisse Smit. Presentator Isolde Hallensleben krijgt hulp van tafelheer Theo Maassen. Ned.3, 19.30-20.30u.

Spraakmakers. Gogh's zondag. Theo van Gogh in gesprek met met tv- en musicalster Carlo Boszhard. Het Gesprek, 20.00-20.30u.

FC Het Gesprek. Frits Barend en analist Ton Boot praten met Cor Pot, assistent-trainer van Dick Advocaat bij Zenith Sint Petersburg. Pot en Advocaat werden twee weken geleden kampioen van Rusland met hun club. Het Gesprek, 22.00-23.00u.

Pauw & Witteman. Ruud Lubbers over mensenrechten en o.a. Bart Stapers, voorzitter van Amnesty International en advocaat, en zijn cliënte Margarita Nicolaas, wier broer Dick in een Indonesische gevangenis op de doodstraf wacht. Ned.1, 23.00-23.55u.