‘Te veel boetes klein vergrijp’

Politieagenten vinden dat ze te veel boetes moeten uitdelen voor kleine vergrijpen, zoals het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs. Dat zegt Gerrit van der Kamp, voorzitter van politievakbond ACP. „De mensen verliezen het respect voor ons”, aldus Van der Kamp gisteren in het IKON-radioprogramma De Andere Wereld. „Wij willen werken aan veiligheid, maar zijn bezig met boetes schrijven.”

Sinds de invoering van de identificatieplicht op 1 januari 2005 heeft de politie ruim 100.000 bekeuringen uitgeschreven aan mensen die zich niet konden identificeren, aldus onderzoeksbureau Jansen en Janssen. De telling loopt tot 30 november 2006. Zo'n 40.000 bekeuringen werden louter uitgeschreven omdat een persoon zich niet kon identificeren. Bij deze gevallen was dus geen sprake van nog een andere overtreding.

„Het gaat nu alleen nog om de repressie”, aldus Van de Kamp, die vindt dat het contact tussen de burger en de politie op deze manier verwatert.

Volgens Tweede Kamerlid Sybrand van Haersma Buma (CDA) is er niets mis met een meer repressieve aanpak. De criminaliteit daalt immers, en dat is goeddeels te danken aan de huidige aanpak, stelt hij.

De politievakbond vindt dat er minder nadruk moet komen te liggen op de streefcijfers. Ook zou er meer ruimte moeten zijn voor eigen afwegingen van een agent. Die kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen een burger te vragen later naar het bureau te komen om zich alsnog te legitimeren. De ACP denkt dat agenten hier van afzien en direct een boete uitdelen om te voldoen aan hun quotum.

Jaarlijks sluit de politie en de minister van Binnenlandse Zaken een prestatiecontract af. Over het aantal boetes (uit staande aanhoudingen) is dit jaar geen afspraak meer gemaakt, aldus een woordvoerder van Binnenlandse Zaken. „Bekeuren is een manier voor de politie om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels houdt.”

Lees het onderzoek over identificatieplicht op www.nrc.nl/binnenland