Stof, wat is het eigenlijk en waarom blijft het komen?

Hylke Warners uit Zeist kan stofzuigen wat hij wil, maar iedere week liggen opnieuw grote stofvlokken in zijn kamer. „Wat is stof eigenlijk?”, vraagt hij. En heb je ook meer last van stof als je, zoals Hylke, in een oud huis woont?

„Huisstof bestaat uit kleine deeltjes, afkomstig van kleding of tapijt”, vertelt Eric Cornelissen van onderzoeksinstituut TNO, afdeling Binnenmilieu en Gezondheid „Een ander belangrijk bestanddeel zijn huidschilfers.” De huid van mensen en huisdieren scheidt deeltjes af, die tot stof samenklitten. Ook kan stof bestaan uit roetdeeltjes van bijvoorbeeld kaarsen of sigaretten.

Veel huisstof betekent veel huisstofmijt. „Toepasselijke naam, hè” zegt Ewoud Dubois, hoogleraar kinderallergologie bij het Universitair Medisch Centrum Groningen grinnikend. „Huidschilfers van de mens zijn de voedingsbron van de huismijt”, zegt hij. Het minuscule, spinachtige beestje kan voor een aantal allergieën zorgen: aan de luchtwegen, astma, hooikoorts en in sommige gevallen eczeem.

Het probleem is dat huisstofmijt met de stofzuiger nauwelijks te verwijderen is. Dubois raadt zijn patiënten aan om een gladde vloer te nemen. Ook stof is op een gladde vloer het best te bestrijden: je ziet het tenminste liggen, zegt Cornelissen: „In vaste vloerbedekking verdwijnt stof als het ware”.

Verder gedijt de huisstofmijt in vochtige huizen. Dubois: „Als een huis droog is, ziet mijt eruit als een soort ingedeukt blikje. Als het vochtig genoeg is, is hij mooi rond”. Maar in oude huizen is niet altijd meer stof, denkt Cornelissen. De bron van stof ligt ín huis en aangezien de hoeveelheid stof van buiten verwaarloosbaar is, doet het er niet toe of een huis geïsoleerd is of niet.

Kan Hylke iets doen om stof te voorkomen? Eigenlijk niet. „Hij zou een soort operatiekleding kunnen dragen”, aldus Cornelissen. „Kleding van een dichtgeweven stof met nauwsluitende mouwen en broekspijpen vangt de huidschilfers op.”

Ewout Lamé