Speculaties over verkoop Bloomberg

Burgemeester Mike Bloomberg van New York zou de eerste zijn om te zeggen dat hij een man van daden is en niet van woorden. Hoe moet men daarom zijn jongste bewering duiden dat de door hem opgerichte financiële informatieaanbieder niet te koop is? Bloomberg kwam daarmee nadat hij had bekendgemaakt dat zijn rechterhand in het stadhuis, Dan Doctoroff, zou vertrekken om president te worden van het gelijknamige bedrijf, Bloomberg LP.

Het is makkelijk te begrijpen waarom Bloomberg uit eigen beweging zo’n verhaal ophangt. Doctoroffs staat van dienst als private-equitybaas – hij was veertien jaar lang managing partner bij Oak Hill Capital voordat hij in 2001 locoburgemeester werd – leent zich voor speculaties dat hij geparachuteerd wordt om de onderneming klaar te stomen voor een overname door een bedrijvenopkoper.

Totdat de kredietmarkten implodeerden, was dat ook de meest voor de hand liggende route waarlangs Bloomberg zijn belang van 68 procent zou kunnen verzilveren – iets wat hij zou kunnen overwegen ter financiering van een gooi naar het presidentschap. Nu Reuters binnenkort zal worden overgenomen door Thomson is moeilijk in te zien hoe enige andere financiële informatieaanbieder zich de aankoop van Bloomberg, dat zo’n 30 miljard dollar (20,4 miljard euro) zou moeten kosten, kan veroorloven.

Louter het feit dat Bloomberg een verkoop heeft uitgesloten, betekent nog niet dat er niets te gebeuren staat. Om te beginnen heeft Bloomberg zelf altijd gezegd dat hij geen politiek ambt ambieerde in de jaren vóór zijn succesvolle campagne voor het burgemeesterschap. En kijk eens naar de stand van zaken bij de tweede grote aandeelhouder van Bloomberg LP, de Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch.

Gezien de huidige, door de crisis op de hypotheekmarkt in de Verenigde Staten veroorzaakte problemen bij de bank zou een beetje extra kapitaal topman John Thain en de aandeelhouders van Merrill niet slecht uitkomen. Bloomberg zou Merrill gelukkig kunnen maken door het belang van 20 procent van de bank voor zo’n 6 miljard dollar terug te kopen. Het besturen van een bedrijf met zo’n grote schuldenlast zou een kolfje naar de hand zijn van een doorgewinterde manager als Doctoroff.

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com.