Sophisticated voor zwoel bewegende, mooie mensen

CD Lounge jazz

Waldeck: Ballroom Stories ****

Dope Noir/Lowlands

Wat is dat toch voor trend? Het stikt momenteel van de formaties en orkesten die teruggrijpen op muziek van begin vorige eeuw. Ook zangeres Zeebee klinkt weer alsof ze regelrecht uit de tijdmachine is gestapt: schurend hees, verleidelijk. Het roept beelden op van een nachtclubzangeres die, lurkend aan het mooie lange mondstukje van haar sigaret, zingt over haar verloren liefde. Fraai en sophisticated.

Het was alweer ruim zes jaar geleden dat de Oostenrijkse specialist in ‘lifestyle soundtracks’ Klaus Waldeck weer van zich liet horen. Nu ligt er Ballroom Stories, een weliswaar rustiger werk dan de triphop en dub die we eerder van hem hoorden, maar wel intrigerend nostalgisch. De producer mengde zijn soundverzameling met blazers, banjo, accordeon, piano en drums. Dan ontstaat er gedubde charlestonjazz, film noir-achtige reggaeswing en tropische loungeklanken in ouderwetse ballroomsfeer.

De tijdreis maakte hij compleet door alle tracks te laten klinken als oude grammofoonopnames. In Waldecks collage is modern op een passende wijze gemengd met obscuur of gedateerd. Het levert een sjieke soundtrack op voor zwoel bewegende, mooie mensen.