Sharif ziet af van boycot Pakistaanse verkiezingen

De Pakistaanse Moslimliga-N van oud-premier Nawaz Sharif heeft gisteren besloten om de parlementsverkiezingen van 8 januari niet te boycotten. De oppositiepartij besloot daartoe na een mislukte poging om de seculiere Pakistaanse Volkspartij van oud-premier Benazir Bhutto over te halen tot deelname aan een boycot.

„Omdat we geen overeenkomst konden bereiken met de Volkspartij en zij aan de verkiezingen meedoen, kunnen we het speelveld niet open laten”, aldus een woordvoerder van de PML-N gisteren in Islamabad. Daar probeerden 33 partijen en andere politieke groeperingen, verenigd in de All Parties Democratic Movement, een gezamenlijke strategie te bepalen om een einde te maken aan het bewind van president Pervez Musharraf. De voormalige legerleider staat sterk, onder andere doordat de verkiezingscommissie en het Hooggerechtshof loyaal aan hem zijn. De aan hem getrouwe Pakistaanse Moslimliga-Q (PML-Q) kan bovendien rekenen op brede steun in de rurale gebieden van Punjab, de grootste provincie van het land. Vandaag begon de PML-Q haar campagne, waarin het belangrijkste punt is om het land te verenigen in de strijd tegen het moslimextremisme.

De rechtse partij Jamaat-e-Islami, de partij van voormalig cricketspeler Imran Khan en enkele nationalistische partijen blijven voorstander van een verkiezingsboycot. Musharraf garandeerde gisteren in een interview met de Amerikaanse nieuwszender CNN dat de verkiezingen „vrij en eerlijk” zullen zijn. „De verkiezingen zijn nog niet eens geweest en ze [de oppositiepartijen] hebben het al over manipulatie en zo. Dit is een duidelijke aanwijzing dat zij zich voorbereiden op een nederlaag. Als ze nu verliezen, hebben ze een goede verklaring, dat het allemaal manipulatie is, dat het allemaal fraude is. In Pakistan jammert de verliezer altijd.” Musharraf zei gisteren ook dat hij de op 3 november uitgeroepen noodtoestand zaterdag zal opheffen.

Bhutto besloot om „onder protest” aan de verkiezingen mee te doen omdat ze anders „Musharraf in de kaart zou spelen”. Zij keerde in oktober uit vrijwillige ballingschap terug naar Pakistan nadat zij een politieke overeenkomst met hem had gesloten, waarin zij na de verkiezingen de macht zouden delen. Toen zij in november onder huisarrest werd geplaatst sloot zij toekomstige samenwerking met Musharraf uit, maar daar lijkt ze nu weer op terug te komen. Samenwerking hangt voor haar nu af van het verloop van de verkiezingen, zei ze gisteren tegen The New York Times. „Ik zou willen afwachten of de verkiezingen vrij en eerlijk zullen zijn en of Musharraf een instrument of een obstakel voor democratie is”, aldus Bhutto. (AP, AFP, Reuters)