Risotto met pompoen

Voor 2-3 personen als voorgerecht:200 gram schone pompoen (pitten en schil verwijderd)40 gram ui, fijngesneden1 eetlepel fijn gehakte rozemarijnnaaldjeszout en zwarte peperkorrels1 eetlepel olijfolie extra vergine160 gram Arborio (of Baldo)1 liter kokende (zelf getrokken) kippenbouillon50 gram Taleggio, in blokjes

Risotto met pompoen en rozemarijn is een bekende combinatie in Italië. Maar roer op het eind van de bereiding nog wat Taleggio door de bijtgare rijst en er wordt een uitzonderlijk geurige en smaakrijke risotto verkregen doordat deze volvette Italiaanse bergkaas moeiteloos wegsmelt in de hete risotto. Roomboter en geraspte Parmigiano-Reggiano moeten wel achterwege blijven anders wordt het gerecht te zwaar op de maag. De smaak van de pompoen moet worden opgehaald door vlak voor het serveren royaal zwarte peper over de risotto te malen.

Wie de hand weet te leggen op de zeer romige kokende rijstvariëteit Baldo die sommige Turkse winkels verkopen (de naam van de rijst staat in kleine lettertjes achterop de verpakking) eet een weldadig lekkere risotto die de kou uit de decemberavond verdrijft.

Bereiding: Snijd het vruchtvlees van de pompoen in blokjes van 2 cm. Deponeer ui en rozemarijn op een hoopje in het midden van een lage, wijde pan, strooi er een weinig zout over en giet de olie er overheen; het kleine beetje olie wordt vastgehouden door het uimengsel en is toereikend voor de bereiding. Smoor het mengsel op een laag vuur tot de stukjes ui doorschijnend worden ). Roer de rijst erdoor en blijf de korrels omwoelen tot ze warm aanvoelen als de duim erop wordt gedrukt. Voeg de blokjes pompoen toe, schep alles even om en giet 2 keukensoeplepels kokende bouillon erbij.

Kook de risotto al roerend bijtgaar in circa 17 minuten onder toevoeging van telkens een keukensoeplepel bouillon als de rijst dreigt droog te koken. Roer de Taleggio erdoor zodra de rijst bijtgaar is en nog een behoorlijk vochtige consistentie heeft . Draai het vuur uit en blijf roeren tot de kaas volledig is gesmolten. Breng het gerecht op smaak met zout en maal er zwarte peper over. Serveer in voorverwarmde diepe borden.

FLORINE BOUCHER

Morgen: Elegante knolselderij

    • Florine Boucher