Retour Den Haag-Brussel

Wilders en Ellian twisten over film...

„Dat is een broodje...” Geert Wilders slikt het woordje ‘aap’ in, maar zijn bedoeling is duidelijk. Hij ontkent dat hij, zoals columnist Afshin Ellian zaterdag in zijn column in NRC Handelsblad schreef, bij de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken op gesprek is ontboden over zijn Koran-film. Ellians opmerking dat hij zijn filmplannen bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding heeft gemeld, wil Wilders „bevestigen noch ontkennen”. Een woordvoerder van minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) zei eerder dat beide ministers begin november tegenover Wilders hun zorgen over de film hebben geuit. Volgens de woordvoerder had Wilders zelf contact gezocht met Justitie. Ellian: „Wilders is kennelijk een beetje bang geworden. Mij ging het erom dat ik vermoed dat Wilders’ filmplannen vanuit de overheid naar de media zijn gelekt, dat is schadelijk.” Hoe dan ook, Wilders zegt dat de film komt. Hij werkt met een team aan een film van „maximaal tien minuten” waarin hij zijn bezwaren tegen de Koran met beelden zal illustreren. De film moet eind januari af zijn en is bedoeld voor tv; Wilders is daarover „in onderhandeling met een publieke omroep”. Eén kanaal is sowieso beschikbaar: internet. (SHvV)

... en Thieme heeft haar dierenfilm

De Partij voor de Dieren heeft heel wat minder moeite met het lanceren van Meat the Truth, over de schadelijke gevolgen van de vleesindustrie voor het milieu. De film werd gemaakt door het aan de partij gelieerde wetenschappelijk bureau. Fractievoorzitter Marianne Thieme speelt de hoofdrol. De ‘wereldpremière’ van Meat the Truth vond vanochtend plaats in Pathé Tuschinski in Amsterdam. Publiciteit was er ook van tevoren al volop, van een optreden van Thieme in Nova tot en met een artikel in de Argentijnse krant La Nacion. Wie weet brengt de film Thieme de roem van Al Gore, die ze hoopt te corrigeren: hij stipte in zijn An Inconvenient Truth het klimaatprobleem aan, maar vergat daarbij de „grootste vervuiler” aan te wijzen: de vleesproductie. „Het klimaat probleem ligt op ons bord”, aldus Thieme. (SHvV)

Groene kameraden worden rivalen

Zullen de Tweede Kamerleden Diederik Samsom (PvdA) en Wijnand Duyvendak (GroenLinks) deze week samen nog een verbroederende kreteksigaret roken aan de Indonesische kustlijn? Of – met nog minder uitstoot van broeikasgassen – er samen aan ruiken?

Trokken de milieuwoordvoerders bij het vorige kabinet gezamenlijk op in hun strijd voor een beter milieu, bij het kabinet Balkenende IV zijn de posities gewijzigd. Samsom moet als volleerd aanvaller nu vooral meeverdedigen. En Duyvendak moet bij het groenere kabinet meer moeite doen zijn boodschap over het voetlicht te krijgen.

De laatste maanden is het goed mis tussen de twee Kamerleden, zo bleek vorige week weer. Wat is nu precies de inzet van minister Cramer (Milieu, PvdA) op de klimaatconferentie van Bali, wilde Duyvendak weten. Met een motie erbij die opriep „alles op alles te zetten” en ook inhoudelijk het onderste uit de kan te halen. Een gevaarlijke motie, bloedlink in de onderhandelingen, fulmineerde Samsom. „Ik moet eerlijk zeggen dat ik een beetje genoeg heb van de pogingen om verwarring te zaaien. Daar is dit onderwerp net effe iets te belangrijk voor.”

Collega Boris van der Ham (D66) probeerde nog te sussen. „Ik zou mij niet te zeer laten opfokken door de heer Duyvendak.” „Dat doe ik wel”, betoogde Samsom. Kamerlid Van der Staaij (SGP) wist de oplossing. Hij kon „regelen” dat de heren naast elkaar in het vliegtuig naar Bali kunnen zitten. „En de heer Van der Ham is bereid om tussen hen in te gaan zitten als bemiddelaar.” (JW)

Bijdragen: Sandra Heerma van Voss en Jeroen Wester

    • Jeroen Wester
    • Sandra Heerma van Voss