Renault neemt belang in Lada

De Franse autoproducent Renault-Nissan neemt een belang in de Russische automaker Lada. De Russen maken ongeveer 1 miljoen auto’s per jaar en hebben zo’n 70 procent van de Russische automarkt in handen. Renault hoopt via Lada sneller te kunnen groeien in opkomende markten als Rusland en andere Oost-Europese landen. De Russische autoverkopen stegen afgelopen jaar met 20 procent. Renault is ook al eigenaar van het Roemeense Dacia en het Japanse Nissan. Renault denkt straks in Rusland zo’n 100.000 eigen auto’s te kunnen verkopen, zei topman Carlos Ghosn. Renault betaalt naar verluidt ongeveer 900 miljoen euro voor een belang van 25 procent. De Fransen delen straks de macht met het Russische staatsbedrijf dat nu Lada controleert. Beiden krijgen de helft in handen van een houdstermaatschappij die ruim 50 procent heeft. Lada was in 2005 bijna failliet, waarna de Russische staat het bedrijf overnam. Ook Fiat en General Motors waren in de race voor Lada. (NRC)

Meer over de Lada Niva via nrcnext.nl/mijnlinks