Poëtische rebel met immer rokende pijp

Poëtische rebel met immer rokende pijp mexico-stad. Subcommandante Marcos, leider van de indiaanse rebellenbeweging Zapatistas uit Mexico, poseert voor het Colombiaanse tijdschrift Gatopardo dat vandaag verschijnt. De charismatische Marcos is met zijn karakteristieke bivakmuts en immer rokende pijp uitgegroeid tot een cultfiguur in Mexico en ver daarbuiten. Marcos toont in het interview met Gatopardo zijn kwetsbare kant. Hij zegt te twijfelen over de strategie van anti-autoritaire acties die de Zapatistas sinds 1994 ondernemen. ‘Guerrilla-light’ wordt de beweging ook wel genoemd. „Wij zijn uit de mode.” In 1994 kwamen de indianen van Chiapas, de armste deelstaat in het zuiden van Mexico, in opstand tegen het centrale gezag in Mexico-Stad. De leiding was in handen subcommandante Marcos, want in zijn optiek is het volk de hoogste commandant. De rebellen noemden zich naar de zoon van de legendarische Mexicaanse revolutionair Emilliano Zapata. Met zijn humor en poëtische teksten is Marcos uitgegroeid tot een populaire mediafiguur. Met de opstand wilde het minder vlotten. „Groet uit het oerwoud. En, onthoud dat wijsheid bestaat uit de kunst van het ontdekken van hoop achter de pijn”, schreef Marcos. En aan de Mexicaanse regering: „Een bril toegewenst voor het lezen van de akkoorden die we hebben getekend”. Foto AFP, Ricardo Trabulsi Picture provided by Gatopardo magazine showing Subcomandante Marcos during a photo studio session on October 22nd, 2007 In Mexico City. Vulnerable, doubting about the strategy undertaken 14 years ago by the Zapatista Army of National Liberation (EZLN), Marcos confesses himself in an interview which will be published on December 10th in the Colombian magazine Gatopardo. "We are out of fashion" says the leader, wearing his traditional balaclava and smoking his pipe, well known since the insurrection started in 1994. NO MAGS, NO SALES, NO ARCHIVES --MANDATORY CREDIT-- AFP PHOTO/GATOPARDO/ Ricardo Trabulsi AFP

Subcommandante Marcos, leider van de indiaanse rebellenbeweging Zapatistas uit Mexico, poseert voor het Colombiaanse tijdschrift Gatopardo dat vandaag verschijnt. De charismatische Marcos is met zijn karakteristieke bivakmuts en immer rokende pijp uitgegroeid tot een cultfiguur in Mexico en ver daarbuiten.

Marcos toont in het interview met Gatopardo zijn kwetsbare kant. Hij zegt te twijfelen over de strategie van anti-autoritaire acties die de Zapatistas sinds 1994 ondernemen. ‘Guerrilla-light’ wordt de beweging ook wel genoemd. „Wij zijn uit de mode.”

In 1994 kwamen de indianen van Chiapas, de armste deelstaat in het zuiden van Mexico, in opstand tegen het centrale gezag in Mexico-Stad. De leiding was in handen subcommandante Marcos, want in zijn optiek is het volk de hoogste commandant. De rebellen noemden zich naar de zoon van de legendarische Mexicaanse revolutionair Emilliano Zapata.

Met zijn humor en poëtische teksten is Marcos uitgegroeid tot een populaire mediafiguur. Met de opstand wilde het minder vlotten. „Groet uit het oerwoud. En, onthoud dat wijsheid bestaat uit de kunst van het ontdekken van hoop achter de pijn”, schreef Marcos. En aan de Mexicaanse regering: „Een bril toegewenst voor het lezen van de akkoorden die we hebben getekend”.