Poëtische rebel met immer rokende pijp

Subcommandante Marcos, leider van de indiaanse rebellenbeweging Zapatistas uit Mexico, poseert voor het Colombiaanse tijdschrift Gatopardo dat vandaag verschijnt. De charismatische Marcos is met zijn karakteristieke bivakmuts en immer rokende pijp uitgegroeid tot een cultfiguur in Mexico en ver daarbuiten.

Marcos toont in het interview met Gatopardo zijn kwetsbare kant. Hij zegt te twijfelen over de strategie van anti-autoritaire acties die de Zapatistas sinds 1994 ondernemen. ‘Guerrilla-light’ wordt de beweging ook wel genoemd. „Wij zijn uit de mode.”

In 1994 kwamen de indianen van Chiapas, de armste deelstaat in het zuiden van Mexico, in opstand tegen het centrale gezag in Mexico-Stad. De leiding was in handen subcommandante Marcos, want in zijn optiek is het volk de hoogste commandant. De rebellen noemden zich naar de zoon van de legendarische Mexicaanse revolutionair Emilliano Zapata.

Met zijn humor en poëtische teksten is Marcos uitgegroeid tot een populaire mediafiguur. Met de opstand wilde het minder vlotten. „Groet uit het oerwoud. En, onthoud dat wijsheid bestaat uit de kunst van het ontdekken van hoop achter de pijn”, schreef Marcos. En aan de Mexicaanse regering: „Een bril toegewenst voor het lezen van de akkoorden die we hebben getekend”.