Plien en Bianca hebben een verhaal

Plien & Bianca als de twee broers Foto Katinka Krijgsman

Cabaret Wie dan allemaal..., door Plien & Bianca. Gezien: 8/12 Stadsschouwburg, IJmuiden. Tournee t/m 7/6. Inl: 020-4211221, www.bostheaterproducties.nl

Twee broers, twee wat lijzige mannetjes met wereldvreemde oogopslag. Ze doen een beetje denken aan de ooit door Van Kooten & De Bie gecreëerde gebroeders Temmes, maar hier heten ze Lootsma - en ze worden gespeeld door Plien van Bennekom en Bianca Krijgsman, in onnozele hoogwaterpantalons die met moeite zijn aangetrokken over een dikke oudemannenbuik. Hun scènes bestaan vooral uit voorbereidingen. Ze repeteren voor een confrontatie met de angstaanjagende buitenwereld, waarin zich bijvoorbeeld twee grotekse galeriebezoeksters bevinden die volstrekt over the top, in voyante robes, hun lege levens leven.

Het vorige duoprogramma van Plien & Bianca, vroeger vooral gespecialiseerd in grappig-melige zeurmeisjes, dateert uit 2003. Daarna droegen ze veel typeringen bij aan het cabareteske toneelstuk Stessen en het tv-programma Koefnoen. Pas nu zijn ze als duo terug met Wie dan allemaal..., waarin ze twee mannen en twee vrouwen spelen. De eerste scènes met de broers (een dansje instuderend, een ontmoeting repeterend) doen nog wat aarzelend aan, alsof de ideetjes eigenlijk te dun waren om er een echt succesnummer van te maken. Allengs begint echter te dagen dat Plien & Bianca een doorlopend verhaaltje spelen. En dan blijkt deze show een tragikomedie te worden waarin die mannen en die vrouwen de contouren van ware personages krijgen.

Hun vaak visuele slapstick laat zich lastig omschrijven. De vondelingenplaag die de broers in hun dromen teistert, is een effect dat ik niet gauw zal vergeten. Evenals de paaldans door de twee dames d'un certain age, die trouwens ook verbaal van wanten weten. Met teksten als: „Ik heb last van m’n legenestsyndroom.” En: „Dat komt omdat jij niet buitenkaderlijk durft te denken.” Plien & Bianca hadden altijd al de lachers op hun hand met hun ongegeneerde gekkigheid en mallotige verkleedpartijen. Maar nu heeft al die idiotie óók nog iets te zeggen.

    • Henk van Gelder