Philips in vizier hedgefondsen

Twee activistische aandeelhouders richten hun pijlen op Philips. Vrijdagnacht meldden Jana Partners en The D.E. Shaw Group in een persbericht dat zij samen een belang van 1,6 procent in het elektronicaconcern hebben en dat zij in de toekomst samen zullen optrekken in hun contacten met Philips.

Het persbericht wordt gezien als een aanwijzing dat de Amerikaanse hedgefondsen zich opmaken om een beleidswijziging bij Philips te forceren. Eerder dwongen hedgefondsen onder meer een splitsing en verkoop van bank ABN Amro af. Overigens schreven Jana en D.E. Shaw in hun bericht niets concreets over hun bedoelingen.

Philips laat weten in het kader van de reguliere contacten met investeerders wel eens met deze fondsen te hebben gesproken. Over de inhoud van die gesprekken kan een woordvoerder niets zeggen.

Jana Partners en D.E. Shaw stelden zich eerder activistisch op. Zo zette Jana het bestuur van aluminiumconcern Alcoa onder druk om zijn poging tot een overname van branchegenoot Alcan te staken en verkoop van het eigen bedrijf te onderzoeken. Niet lang daarna liet Alcoa zijn bod vallen.

Beleggers nemen de hedgefondsen serieus. Rond het middaguur stond het aandeel Philips 4,6 procent hoger op 29,79 euro.

Hedgefondsen: pagina 11