Partij Sharif doet mee aan verkiezing Pakistan

De partij van de Pakistaanse oppositieleider Nawaz Sharif doet toch mee aan de verkiezingen die voor januari zijn gepland. Eerder had Sharif gedreigd de verkiezingen te zullen boycotten. De beslissing van de PML-N kwam nadat een poging om met andere oppositiepartijen tot een boycot te komen, waaronder de partij van Sharifs rivaal Benazir Bhutto, was mislukt.

Beide partijen hebben geklaagd dat de verkiezingen niet eerlijk zullen verlopen door de noodtoestand die van kracht is in Pakistan.

De Pakistaanse president Musharraf zei gisteren dat de noodtoestand op 15 december zal worden opgeheven, een dag eerder dan gepland. Musharraf heeft ruim een maand geleden de noodstand uitgeroepen waarschijnlijk om het Hooggerechtshof, dat op het punt stond zijn herverkiezing ongeldig te verklaren, buitenspel te zetten. Sindsdien heeft hij zijn functie als legerleider neergelegd. Het is niet duidelijk waarom de president besloten heeft om het einde van de noodtoestand te bespoedigen, ook al is het maar voor een dag.

In de Pakistaanse stad Lahore waren 33 oppositiegroepen bijeen om een gezamenlijk standpunt te bepalen ten opzichte van de verkiezingen. Dit is niet gelukt. „Omdat we geen akkoord konden bereiken met de Pakistaanse Volkspartij van Bhutto en omdat zij wel meedoen aan de verkiezingen, kunnen we het veld niet openlaten”, zei Ahsan Iqbal, woordvoerder van de PML-N.

Hij zei dat het partijmanifest uit een punt zal bestaan, namelijk de rehabilitatie van de rechters die in november door Musharraf werden ontslagen, waarschijnlijk om te voorkomen dat zij zijn herverkiezing ongeldig zouden verklaren.

Sharif en Bhutto, die beiden premier zijn geweest, verschillen op dit punt van mening. Bhutto vindt dat het nieuwe parlement moet beslissen of de rechters worden gerehabiliteerd. Bhutto doet „onder protest” mee aan de verkiezingen omdat ze meent dat een boycot het veld open laat voor de mensen van Musharraf.

Een gezamenlijke boycot zou de geloofwaardigheid van de verkiezingen sterk hebben ondermijnd. Maar de onderlinge achterdocht tussen Sharif en Bhutto lijkt zwaarder te wegen dan hun gezamenlijke afkeer van Musharraf. (AP, Reuters, BBC)