Nederland blokkeert Servië

Nederland wil niet dat de banden tussen Servië en de Europese Unie nu al worden aangehaald. Eerst zal de van oorlogsmisdaden beschuldigde generaal Mladic aan het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag moeten worden uitgeleverd. Zolang dat niet het geval is zal Nederland het afsluiten van een zogeheten ‘Stabilisatie en Associatie overeenkomst’ tussen Servië en de EU blokkeren.

„Wij ondertekenen niet indien er geen medewerking is met het Joegoslavië-tribunaal”, zei minister Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) vorige week in de Tweede Kamer. Medewerking houdt volgens hem „de facto in dat Mladic aan het tribunaal zal zijn uitgeleverd”.

Zonder de Nederlandse handtekening zal het stabilisatieakkoord met Servië – eerste stap op weg naar een EU-lidmaatschap – niet in werking treden. Voor dit soort verdragen is de instemming van alle 27 lidstaten nodig. Ook België ligt dwars. De overige EU-landen zijn wel voor het akkoord.

De regering wil niet nu al een uitspraak doen over de erkenning van een onafhankelijk Kosovo. Volgens minister Verhagen „helpt het niet” als landen hierover nu al een standpunt innemen. „Alle uitspraken hierover vind ik geen bijdrage aan een oplossing die helaas verder lijkt dan ooit”, zei hij.