Muzikaal talent in Rotterdam wordt geknuffeld

Buurthuizen, gymzaaltjes en pleinen. Het zijn de broedplaatsen voor jongerencultuur in Rotterdam. Met veel verschillende muziekstijlen vinden binnen tal van bevolkinggroepen heel wat talentenjachten, open mic’s en battles plaats. De winnaars komen en verdwijnen vaak weer snel in de anonimiteit. Maar nu Rotterdam, stad met 172 nationaliteiten, zijn bewoners bindt met muziek via het in oktober gestarte ‘Music Matters’, wordt er op grote schaal geschaafd aan talent.

De strijd om de VSB Music Matters Award, zaterdagavond in De Doelen, werd dan ook neergezet als Rotterdams grootste talentenjacht. Twaalf jonge deelnemers, geselecteerd via lokale muziekwedstrijden, presenteerden zich met ieder twee nummers in de breed uitgesponnen, rommelig verlopende competitieavond. Een stevig urban-geluid, met raps, r&b, soul en human beatbox, overheerste. Rockmuziek ontbrak totaal. Het brede karakter van Music Matters kreeg alleen nog nadruk met enkele jazz- en klassieke muziek deelnemers.

Maar wat konden een tienjarige celliste en een twaalfjarige pianiste beginnen tegen het volwassen geluid van de ervaren soulzangeres Sabrina Starke en haar band? Niets. Zij scoorden punten in de categorie ‘schattig talentvol’. De leeftijdgrens van de strijd om het Music Matters-ambassadeurschap en de prijs leek speciaal opgerekt voor de 28-jarige Starke.

Na het winnen van de Talent Night kon de jongerenwerker van muziek haar beroep maken. Ze werd tweede bij de Grote Prijs en kon deelnemen aan de befaamde Amateur Night in het Apollo-theater in New York. Met haar persoonlijke en geloofwaardige soulgeluid staat Starke aan het begin van een carrière. De eerste prijs (drie opnamen, een single, een fotoshoot, videoclip en optredens) komt goed van pas.

Ook de winnaar van de tweede prijs Ricardo Manuel Burgrust alias Phatt (20) maakte een onbetwist zelfverzekerde indruk. De zanger, rapper en pianist bleek een ras-entertainer, die opkwam als macho hiphopper onder zijn capuchon en afscheid nam in colbert als gevoelige jongen aan de piano. Hij won als solist, maar ook als invaller bij de jazztrompettist Randell Heye (17) viel hij in een spontane jam op met de juiste dosis achteloosheid en kennis van blues, soul en jazz.