Muziekmoord teistert Mexico

Dit jaar zijn al acht Mexicaanse narcocorridos, vertolkers van drugs-ballades, vermoord. Na de moord op ster Sergio Gomez vrezen ook musici zonder banden met drugs-kartels voor hun leven.

Ze zingen vrolijke liedjes over drugs, maar bekopen dat met de dood. De narcocorridos zijn beroemd om hun populaire ballades waarin het leven van drugsdealers wordt verheerlijkt. Maar het afgelopen jaar werden acht Mexicaanse muzikanten geliquideerd. De oorlog tussen drugskartels die al een paar jaar woedt heeft zich nu ook uitgestrekt naar de muziekindustrie.

Narcocorrido is geen marginale muziekscene. De bekendste groep in dit genre, Los Tigres del Norte, heeft 130 platina-albums in de kast staan. Volgens Elija Wald, oud-bluesgitarist en schrijver van een boek over narcocorridos worden ballades vaak in opdracht geschreven. „Als een drugskoerier een succesvol ‘transport’ heeft afgeleverd, huurt hij een narcocorrido in om daar een mooie ballade van te maken.”

Sinds vorige week vrezen ook muzikanten die niets met drugsballades te maken hebben voor hun leven. Vrijdag werd het lijk van trompettist Jose Luis Aguino aangetroffen, handen en voeten gebonden, plastic zak over zijn hoofd. De week ervoor werden Sergio Gomez (35), leadzanger van de populaire band K-Paz de la Sierra, en Zayda Peña (28), zangeres van Zayda y los Culpables, vermoord. Zij hadden voornamelijk onschuldige liefdesliedjes op hun repertoire. Het dode lichaam van Gomez werd gevonden langs de snelweg, met overal sporen van mishandeling. Peña werd doodgeschoten in een ziekenhuis.

Gomez had de laatste tijd verschillende doodsbedreigingen ontvangen. Hij mocht zich niet laten zien in Morelia, de stad waar twee van Mexico’s grootste drugskartels een bloedige strijd voeren. Hij ging toch. Volgens een van zijn bandleden had Gomez gezegd niet bang te zijn om te sterven. „Wij zijn muzikanten en zoeken nooit het gevecht op.”

De moorden zijn hard aangekomen in Mexico. Pablo Zuack, werkzaam voor een tv-zender die onder andere gespecialiseerd is in de muziek van de narcocorridos: „Dit heeft het publiek enorm verontrust. Als je naar een concert gaat, weet je nooit wat er gaat gebeuren, of er iemand zal worden doodgeschoten.” Volgens schrijver-muzikant Elija Wald is die vrees terecht. „Drugsbendes hebben nu een grote internationale ster ontvoerd en vermoord. Hij reisde altijd in gezelschap van bodyguards. De boodschap is helder: zij kunnen iedereen pakken.”

Sommige muzikanten, ongeacht of zij banden hebben met de drugswereld, zijn bang als een soort speelbal te fungeren. Tegen hun wil wordt hun muziek geassocieerd met een van de drugsbendes. Bendes laten filmpjes circuleren met liquidaties. De muziek van een narcocorrido is daarbij de ‘soundtrack’. (AP, BBC)