Met weinig middelen kan Gorillaz alle kanten op

cd van de week Gorillaz: D-Sides EMI **** D-sides van Gorillaz

cd van de week

Gorillaz: D-Sides EMI ****

Het is maar goed dat de zanger van Gorillaz een door Jamie Hewlett getekend stripfiguurtje is – met de stem van Damon Albarn. Want de manier waarop Albarn bij dit succesvolle zijproject de zang verzorgt is zo elastisch als een cartoonpoppetje: van gekweld melancholisch tot gangsterachtig cool tot duivels vilein, de uitdrukkingen schieten alle kanten op. Op D-Sides, de cd met remixen, restmateriaal en een enkel onuitgebracht nummer, is de muziek weer relaxed, losjes en doeltreffend: Gorillaz heeft niet meer nodig dan een koebel en een huppelige basgitaar om Don’t Get Lost In Heaven een danshit te maken. Het nummer Hong Kong wordt mooi droevig gezongen over een toepasselijk Chinees riedeltje en in We Are Happy Landfill klinkt Albarn als een hees geschreeuwde hooligan.

De kracht van Albarn en zijn verschillende projecten (ook The Good, The Bad & The Queen) is dat de muziek alle kanten op mag gaan, en dat met weinig middelen (een reggae-accent hier, een vleugje hiphop daar) toch veel wordt uitgedrukt. Dat maakt zelfs deze opgewarmde restjes tot een delicaat genoegen.

Gorillaz: D-Sides is cd van de week en in z’n geheel te beluisteren op nrcnext.nl