Luiten op dreef, Els verspeelt eindzege

Golfer Joost Luiten haalt uit in Zuid-Afrika en verdient 100.000 euro. Foto Getty Images MALELANE, SOUTH AFRICA - DECEMBER 09: Joost Luiten of Holland plays his second shot into the second green during the final round of The Alfred Dunhill Championship at The Leopard Creek Country Club on December 9, 2007 in Malelane, South Africa. (Photo by Warren Little/Getty Images) Getty Images

Golfer Joost Luiten heeft gisteren een uitstekend weekeinde in het Alfred Dunhill Championship in Zuid-Afrika afgesloten met de vierde plaats. Hij scoorde na de 64 van zaterdag op de slotdag een 67. In totaal eindigde hij op 227, waarmee hij slechts twee slagen verwijderd bleef van winnaar John Bickerton uit Groot-Brittannië.

Dat de Brit het toernooi uit de Europese Tour won, was wonderbaarlijk. De Zuid-Afrikaan Ernie Els ging als klassementsleider naar de laatste hole, die hij volledig verprutste. Els moest een beschamende 8 invullen op zijn scorekaart van de achttiende hole, waar 5 de standaard is. In de eindstand bleef Els samen met de Brit Lee Slattery op een slag van Bickerton steken.

Luiten, die zaterdag op de Leopard Creek Country Club uithaalde met een hole in one op de twaalfde hole, maakte in het weekeinde zijn matige begin van het toernooi goed. De eerste twee dagen waren met 75 en 71 beduidend zwakker dan zaterdag, toen hij met 64 maar een slag boven het baanrecord bleef, en gisteren.

De twaalfde hole leverde Luiten zaterdag door zijn geluksslag een dure auto op, zondag had hij opnieuw een uitmuntende drive, maar net wat minder geluk. Het balletje bleef vlak naast de hole liggen. Het leverde wel een birdie op.

Luiten, lid van Golf Team Holland, noteerde zaterdag naast de hole-in-one nog zes birdies. Gisteren had hij zeven birdies tegenover twee bogeys. Bij de ‘ace’ op de twaalfde hole gebruikte hij zaterdag een ijzer-7. „Dit is mijn tweede hole-in-one ooit, maar wel de eerste in een toernooi.” Gisteren gebruikte hij een ijzer-6 en zag hij het balletje op een paar centimeters stranden. „Het scheelde inderdaad helemaal niets”, zei Luiten op de website van de Nederlandse Golf Federatie. „Al met al was het een geweldige week. Natuurlijk had ik de eerste twee dagen wat scherper kunnen zijn, maar je kent de baan niet en dat scheelt.”

De gewonnen Audi TT Cabrio heeft een waarde van zo’n 50.000 euro. Gisteren kreeg hij voor zijn vierde plaats nog eens een cheque voor hetzelfde bedrag. Volgende week speelt Luiten nog het Zuid-Afrikaans Open in Paarl, waarna hij een maand vakantie heeft.

Ernie Els verknalde de kans op zijn vierde kampioenschap in Zuid-Afrika op de laatste hole, door twee keer zijn bal in het water te slaan. Bickerton (37) was op dat moment niet in de buurt. „Ik ben in shock”, reageerde Bickerton nadat hij van zijn overwinning had gehoord.