Leterme wekt woede met nieuwe blunder

Yves Leterme, de Vlaamse winnaar van de Belgische parlementsverkiezingen, had al geen beste relatie met de Franstalige pers in zijn land. Maar nu lijkt de schade onherstelbaar. In een interview met enkele regionale kranten noemde Leterme de Franstalige omroep RTBF „een relict uit het verleden”.

„Weten jullie hoe ze de RTBF ook wel eens noemen?”, vroeg hij aan de interviewers. „Radio Mille Collines.” Radio-Télévision Libre des Mille Collines is de zender die opriep tot geweld tegen Tutsi’s, voorafgaand aan de genocide in Rwanda in 1994. Die kostte naar schatting aan minstens 800.000 mensen het leven.

Fadila Laanan, de Franstalige minister die verantwoordelijk is voor de RTBF, noemde de vergelijking „onaanvaardbaar”. De Belgische eurocommissaris Louis Michel (Ontwikkelingsamenwerking) klaagde op de Afrika-top in Lissabon, dat het door opmerkingen als die van Leterme steeds moeilijker wordt om aan buitenlanders uit te leggen dat de politieke crisis in België wel meevalt. Zijn zoon Charles Michel, een van de kopstukken van de Franstalige liberalen, noemde Leterme een serial gaffeur – een serieblunderaar.

Eerder zorgde Leterme voor ophef in Franstalig België door bij wijze van grap te suggereren dat Franstaligen niet in staat zijn om Nederlands te leren. En afgelopen zomer ging hij in de fout toen een journalist hem vroeg of hij het Belgische volkslied kende. Leterme begon spontaan de Marseillaise te zingen, het Franse volkslied. Die journalist werkte voor de RTBF. Diezelfde omroep maakte vorig jaar een nep-nieuwsuitzending waarin het einde van België werd aangekondigd.

Leterme, die nog steeds premier wil worden, lijkt niet van plan zijn excuses aan te bieden. Wel gaat hij in op een uitnodiging van de RTBF om daar te komen praten over zijn kritiek.