Lalala, en meer naïefs

cd folkpop Maskes-machine: Ge Kunt Et Glasbak /Munich *** Cover van Ge Kunt Et van Maskesmachine

cd folkpop

Maskes-machine: Ge Kunt Et Glasbak /Munich ***

Folk is niet de hipste muzieksoort, totdat de folkgroep Maskesmachine heet en er een excentriek Vlaams tintje aan het eeuwenoude genre wordt meegegeven. De maskes Barbara, Eva en Liesbet bedienen zich van traditionele waarden als meerstemmige samenzang en balladevormen, maar in hun stekelige liedjes komen ook primitieve hiphopritmes en synthesizerriedeltjes om de hoek kijken. Voeg daaraan toe dat hun teksten op zijn zachtst gezegd een beetje vreemd zijn – openingsnummer Yes nog 6 bestaat uit niet veel meer dan ‘een twee drie vier vijf zes’ – en het resultaat is het kleurrijke liedjesalbum Ge Kunt Et dat vrolijk laveert tussen kinderlijk Engels en ontwapenend Vlaams. Songtitels Lalala en Ons danske typeren de naïeve onbevangenheid waarmee hier gemusiceerd wordt, zonder instrumentale overdaad. Welke andere popgroep durft met een oersimpel lied als The sky is blue and I love you voor de dag te komen, waarbij de tekst ook nog eens „Hou van jou en blijf je trouw” luidt? Bij Maskesmachine klinkt het als sirenes die hun lokroepen in zoete kinderliedjes verpakt hebben.

    • Jan Vollaard