Kouder

De eerste tien decemberdagen waren erg nat en zeer zacht, maar het ziet er naar uit dat het in de loop van deze week een stuk kouder en ook droog gaat worden. Wel blijft het bewolkt. De omslag wordt veroorzaakt door een hogedrukgebied dat de komende dagen boven Scandinavië tot ontwikkeling komt. Maar eerst hebben we nog last van de naweeën van de storing die het natte weer van de afgelopen dagen heeft veroorzaakt.

Vannacht en ook morgenochtend is het overwegend bewolkt en valt er wat lichte regen of motregen. Bij een matige tot vrij krachtige noordelijke wind wordt het niet kouder dan een graad of 5 en morgen stijgt het kwik naar 7 of 8 graden. Morgenmiddag wordt het droog en begint het op te klaren, terwijl de wind luwt.

Er volgt een rustige woensdag met zonnige perioden, maar lokaal is er ook hardnekkige mist. Na een nacht met lokaal 1 tot 3 graden vorst wordt het ’s middags 5 tot 9 graden. In mistgebieden blijft het echter kouder. In de tweede helft van de week draait de wind naar noordoost. Echt veel kou wordt niet aangevoerd, maar er is wel sprake van geleidelijke afkoeling. De aangevoerde lucht is ook vochtig, er trekken uitgestrekte wolkenvelden mee en ook komt er mist voor.

In de nachten ligt het kwik rond het vriespunt, afhankelijk van wolken en opklaringen tussen plus 2 en min 3 graden. Overdag blijft het bewolkt en stijgt het kwik naar 2 tot 5 graden.