Kom maar naar Brussel

NAVO-chef De Hoop Scheffer werd naar Den Haag geroepen om over Uruzgan te praten. Maar daar heeft hij geen zin in.

Als Mozes niet naar de berg komt, dan komt de berg wel naar Mozes, moet hij gedacht hebben. Met de nodige tegenzin stond Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) vanmorgen op het station in Amsterdam in de rij voor een retourtje Brussel. Hij heeft uiteindelijk besloten toch maar de reis te ondernemen naar het NAVO-hoofdkwartier in de Belgische hoofdstad om daar secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer samen met een aantal collega-Kamerleden te kunnen spreken over de voorgenomen verlenging van de Nederlandse militaire missie in Uruzgan.

Liever had hij het andersom gezien: dat De Hoop Scheffer vanuit Brussel naar de Tweede Kamer was gekomen. „Dit is toch een slecht politiek signaal”, zegt Voordewind. Hij heeft er begrip voor dat de hoogste NAVO-man, die zelf als CDA’er ook geruime tijd in de Tweede Kamer doorbracht, niet afgelopen vrijdag kon komen toen de commissies voor Buitenlandse Zaken en Defensie een hoorzitting hielden over het kabinetsvoornemen om ‘onze jongens’ langer in Uruzgan te laten blijven. Op dat moment had De Hoop Scheffer namelijk alle ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO op bezoek. En die tellen nog net iets zwaarder dan een paar Kamerleden.

„Maar waarom dan niet vandaag naar Den Haag gekomen”, zo vraagt Voordewind zich af. „Als er wel ministers uit Afghanistan naar ons toe kunnen vliegen, kan de secretaris-generaal van de NAVO toch ook wel even uit Brussel overkomen?” Er is meer aan de hand dan alleen maar het bruuskeren van het Parlement. De irritatie bij Nederlandse Kamerleden, maar ook bij de regering is groot dat de NAVO in hun ogen zo weinig heeft ondernomen om Nederland te assisteren bij het zoeken naar opvolgers in Uruzgan. Een irritatie die nog werd versterkt nadat de opperbevelhebber van de NAVO, de Amerikaanse generaal Craddock, afgelopen donderdag in een gesprek met Kamerleden achter gesloten deuren had laten weten zich er niet van bewust te zijn dat Nederland „hoe dan ook” weg gaat in 2010 zoals in de brief van het kabinet staat. Voordewind wil van De Hoop Scheffer horen dat de NAVO dit wel heeft begrepen. „En dat wil ik dan tegen mijn achterban kunnen zeggen.”