Hera doet beroep op Plasterk

Kunstenares Sooreh Hera wil dat haar omstreden foto’s, waarop homoseksuelen maskers dragen van Mohammed en Ali, toch worden getoond bij de expositie 7Up in het Haags Gemeentemuseum. Ze doet daarvoor vandaag een oproep aan minister Plasterk (OCW, PvdA) in een open brief in deze krant. Eerder besloot directeur Van Krimpen een deel van haar werk niet te tonen.

Hera vraagt Plasterk bovendien ervoor te zorgen dat zij „in vrijheid” op 15 december op de opening van 7Up kan zijn. Ze heeft er weinig vertrouwen in dat MuseumgoudA haar werk als beloofd in zijn geheel zal exposeren. „Daar is nu ook veel ophef over. Ik geloof het pas als het er hangt.”

Sinds Hera wordt bedreigd verblijft ze op een geheim adres, vertelt ze aan de telefoon. Ze heeft aangifte gedaan bij de politie Scheveningen – op hun uitnodiging, zegt zij. „Ze maakten zich zorgen om mij.” De politie Haaglanden wil hier niets over kwijt.

Steun was er ook, onder meer van de mannen die te zien zijn op haar foto’s. Ook het omstreden raadslid Ehsan Jami nam het voor haar op. Hera: „Ik ben iedereen dankbaar die achter mij staat.” Maar ze hoopt vooral op de steun van kunstenaars en cabaretiers: „Hans Teeuwen en Herman van Veen maken zich altijd sterk voor de vrijheid van expressie. Ik hoop dat ze dat nu ook doen.”

De brief van Sooreh Hera aan minister Plasterk staat op pagina 7