Game-muziek doet de freaks joelen

Concert Games in concert. Gehoord: 8/12 Vredenburg Utrecht

Hoe klinkt een computerspel als het wordt uitgevoerd door het Metropole Orkest? Een beetje zoals de computerbeelden zelf: bombastisch, overdonderend. Kitsch, zo was te horen op ‘Games in concert’, een evenement met bewerkingen van gamemuziek, dat voor de tweede maal werd georganiseerd. In de tijdelijke Utrechtse concertzaal Vredenburg Leidsche Rijn zaten vooral mannen van een jaar of 25 en gamefreaks. Een enkeling zelfs in wild gekleurd gewaad, met zwaard of pistool – als een favoriete computerspelfiguur.

Het Metropole Orkest speelde onder leiding van de componist/dirigent Laura Karpman muziek uit computerspellen als Tetris (puzzel, 1985) en Gran Turismo (autoracespel, 2005), waarbij veel strijkers, blazers en het koor PA’dam werden ingezet.

Bloederige gevechten, mannen met zwaarden en eenogige monsters flitsten over de videoschermen. De schreeuwerige mix van beeld, muziek en zang oogstte bij herkenning wild gejoel.

De Portugese fadozangeres Cristina Branco zong muziek uit Grandia II en Gran Turismo. Rapper Brainpower en de rockband Intwine speelden The Chosen uit het spel Assassin’s Creed.

Hoe moderner de spellen, hoe groter de overeenkomst met filmmuziek van het fantasy- en sciencefiction-achtige genre. Oudere spellen hebben meer technische beperkingen, eenvoudigere klankschema’s en ritmes. De interpretaties van die nummers waren dan ook vrijer, zelfs iets geslaagder.

Gelukkig was er nog saxofonist Benjamin Herman van de New Cool Collective. Zijn uitvoering van de muziek uit het spel Leisure Suit Larry (1987) was verrassend en humoristisch. Met een hoekig loopje imiteerde Herman hoofdfiguur Larry, de veertigjarige maagd die op zoek gaat naar een partner in casino’s, discotheken en cafés. Een klein hoogtepunt.