Financiën betaalt niet

Nederlandse staatsobligaties moeten het sinds kort zonder officiële kredietbeoordeling stellen. Het ministerie van Financiën is namelijk niet van plan te betalen voor het waarderen van de eigen obligaties, terwijl kredietbeoordelaar Standard & Poors (S&P’s) dat wel eist.

Tot nu toe gaf S&P’s gratis beoordelingen aan staatsschuldpapier. Dat kreeg veelal de zogenoemde AAA-rating mee, de hoogste waardering. Enkele weken geleden ontving het Agentschap van Financiën, dat de staatspapieren uitgeeft, een brief van S&P’s waarin de kredietbeoordelaar aangeeft de relatie met Financiën en voortaan geld te vragen voor de beoordeling.

Financiën weigert te betalen omdat de overheid principieel niet aan een commercieel bedrijf om een beoordeling vraagt. De Tweede Kamer en de Europese Commissie zijn de geëigende organen om Financiën te controleren, aldus de woordvoerder.

Het stoppen van de beoordeling kan consequenties hebben. Sommige beleggers kiezen alleen voor obligaties met een beoordeling.